LIČNOST DANA

Sebastijan Ale: Poput čuvenog Van Bastena

Postao drugi igrač koji je u debiju u Ligi prvaka postigao četiri gola

E. Ć.

Ale: Ponovio uspjeh legendarnog Nizozemca iz 1992. godine

Foto: Agencije


Napadač Ajaksa Sebastijan Ale (Sebastian Haller) briljirao je u utakmici prvog kola Lige prvaka protiv Sportinga (5:1). Nemilosrdni Ale je prvaku Portugala usred Lisabona zabio četiri gola i tako ušao u historiju.

Reprezentativac Obale Slonovače je postao tek drugi igrač koji je u debiju u Ligi prvaka postigao četiri pogotka, a prije njega to je jedino pošlo za rukom legendarnom Marku van Bastenu (Marco). Nizozemac je to uspio na utakmici Milana i Geteborga 1992. godine, s tim da je Van Basten tada „debitirao“ jer je te sezone Liga prvaka zvanično formirana.

Uspjeh napadača Ajaksa je još veći jer je, za razliku od Van Bastena, uspio postići četiri gola na gostujućem terenu. Ale je od januara ove godine član „Kopljanika“, koji su za njegov dolazak morali napraviti rekordan transfer. Napadač Obale Slonovače je plaćen 22,5 miliona eura, a čini se da je u Amsterdamu „uskrsnuo“ nakon loše epizode u Vest Hemu.

Sebastijan Ale je rođen 22. juna 1994. godine u Francuskoj, za čije je mlađe selekcije nastupao sve do seniorskog fudbala, kada se odlučio da obuče dres Obale Slonovače.

NA VRH

Podijeli članak na