KOMENTAR DANA

Gdje želimo da živimo

Otkrivanje imena osoba koje su u KS zaposlene uz krivotvorene diplome trebao bi biti samo početak piramide, jer na vrhu se nalaze imena mnogo većih falsifikatora

Građani treba da izaberu gdje žele da žive. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

27.9.2021

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo intenzivno radi na procesu revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru.

Direktor Ureda Erduan Kafedžić rekao je da je izvršena provjera diploma za nešto više od 20 posto zaposlenih u javnom sektoru u KS te da je otkriveno čak 57 krivotvorenih diploma.

„Dnevni avaz“ ekskluzivno je objavio imena 11 zaposlenih u javnom sektoru koji su krivotvorili svoje diplome. Među njima su vozači GRAS-a, kuhari, portiri, scenski radnici, ekonomisti...

Zamislite državu u kojoj autobus javnog prijevoza u glavnom gradu vozi osoba koja je krivotvorila diplomu. Dakle, osoba koja odgovara za sigurnost i živote brojnih građana koji se ujutro jedva uguraju u taj nesretni autobus. Kakav smo mi postali narod da neko u vrhu tog preduzeća može uzeti mito i svjesno zaposliti osobu bez diplome da prevozi nečije roditelje, djecu...?

Međutim, nadamo se da je ovo samo početak piramide, jer na vrhu se nalaze imena mnogo većih falsifikatora.

Govoreći o krivotvorenim diplomama u BiH, ne možemo i ne smijemo se fokusirati na čistačicu u KJKP “Rad”. Moramo krenuti od vrha ka dolje. Živimo u državi u kojoj validnost svoje diplome ne može da dokaže ni šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić.

Pohvalno je što se Kanton Sarajevo uhvatio ukoštac s falsifikatorima, ali ovo bi trebao biti samo početak i podstrek i drugim institucijama da počnu raditi svoj posao kako ne bismo živjeli u državi gdje našu djecu prevoze vozači bez diploma i gdje najodgovornije sigurnosne pozicije zauzimaju električari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.