KOMENTAR DANA

Gdje želimo da živimo

Otkrivanje imena osoba koje su u KS zaposlene uz krivotvorene diplome trebao bi biti samo početak piramide, jer na vrhu se nalaze imena mnogo većih falsifikatora

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimic

Građani treba da izaberu gdje žele da žive

Foto: Arhiv


Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo intenzivno radi na procesu revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru.

Direktor Ureda Erduan Kafedžić rekao je da je izvršena provjera diploma za nešto više od 20 posto zaposlenih u javnom sektoru u KS te da je otkriveno čak 57 krivotvorenih diploma.

„Dnevni avaz“ ekskluzivno je objavio imena 11 zaposlenih u javnom sektoru koji su krivotvorili svoje diplome. Među njima su vozači GRAS-a, kuhari, portiri, scenski radnici, ekonomisti...

Zamislite državu u kojoj autobus javnog prijevoza u glavnom gradu vozi osoba koja je krivotvorila diplomu. Dakle, osoba koja odgovara za sigurnost i živote brojnih građana koji se ujutro jedva uguraju u taj nesretni autobus. Kakav smo mi postali narod da neko u vrhu tog preduzeća može uzeti mito i svjesno zaposliti osobu bez diplome da prevozi nečije roditelje, djecu...?

Međutim, nadamo se da je ovo samo početak piramide, jer na vrhu se nalaze imena mnogo većih falsifikatora.

Govoreći o krivotvorenim diplomama u BiH, ne možemo i ne smijemo se fokusirati na čistačicu u KJKP “Rad”. Moramo krenuti od vrha ka dolje. Živimo u državi u kojoj validnost svoje diplome ne može da dokaže ni šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić.

Pohvalno je što se Kanton Sarajevo uhvatio ukoštac s falsifikatorima, ali ovo bi trebao biti samo početak i podstrek i drugim institucijama da počnu raditi svoj posao kako ne bismo živjeli u državi gdje našu djecu prevoze vozači bez diploma i gdje najodgovornije sigurnosne pozicije zauzimaju električari.

NA VRH

Podijeli članak na