KOMENTAR DANA

Kuće od čokolade

Vlasti građane lažnom statistikom nastoje uvjeriti da je njima dobro, ali da oni to ne osjete

Analitika objavljena na Facebook stranici SDA. SCREENSHOT

Piše: Alen Bajramović

26.10.2021

Za sada nepoznati autor, iz anonimnih izvora, iz još neutvrđenih razloga javnosti je s Facebook stranice SDA distribuirao podatke prema kojima se za bolje sutra ne trebamo brinuti. Brojke o „rastu zaposlenosti za 10.000 do 15.000 godišnje, ne računajući pandemiju koja nas je na putu ka općem blagostanju malo usporila“, plasirane su u informacijama oskudnu nedjelju, kako bi privukle što veću pažnju, ali reakcije bi izazvala bilo koji dan, jer bezobrazluk iz kuhinje vladajuće stranke zasjenio bi sve teme aktuelne ovih dana.

Zato i ne čude reakcije čitalaca koji autore pitaju da li stvarno vjeruju da su građani toliko glupi ili potvrđuju da se građani FBiH zapošljavaju, ali u Njemačkoj. Nepodijeljene su i reakcije ekonomskih stručnjaka koji podsjećaju na činjenicu da je unazad tri godine na snazi nova metodologija prikupljanja podataka i „administrativno dopisivanje“ i ubrajanje u zaposlene svih „što mogu da dišu i hodaju“. Uostalom, sjeća li se neko kada je u našoj državi otvorena neka fabrika?!

Godinama se upozorava da prema visini nameta na plaće BiH prednjači u Evropi. Istovremeno, minimalna plaća radnika u proizvodnji najniža je u Evropi.

Iz države u kojoj raste sve, osim primanja onih koji pune budžete, odlazi svako kome se ukaže prilika. U situaciji kada drugih mogućnosti nema, vlasti su pribjegle novoj praksi pa građane lažnom statistikom nastoje uvjeriti da je njima dobro, ali da oni to ne osjete, da ulje nije skuplje, već ga ove godine mogu manje kupiti, da trošimo na nebitne stvari, da nema ni poskupljenja, da su nam, kao u pjesmici Branka Kockice, kuće od čokolade, a prozori od marmelade.

Uz sve probleme koje je proizvela ili produbila politika, hoće li prevareni i obespravljeni stanovnici ove zemlje prijeći i preko novog načina ponižavanja - da ne vide, ne čuju i ne osjete kako napredujemo u svakom pogledu?      

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.