LIČNOST DANA

Linda Tomas-Grinfild: Jasne poruke prijatelja

S velikim olakšanjem dočekane njene poruke usmjerene ka stabilizaciji stanja u BiH

Tomas-Grinfild: Iskusni diplomata. Agencije

Piše: Al. B.

5.11.2021

Zbog situacije u BiH, ali i atmosfere tokom mukotrpnih pregovora na pripremi zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a, s najvećom pažnjom se čekalo na obraćanje Linde Tomas Grinfild (Thomas-Greenfield), ambasadorice SAD, kao što su i s velikim olakšanjem dočekane njene snažne poruke usmjerene ka stabilizaciji stanja u BiH.

Iz obraćanja predstavnice najmoćnije države svijeta jasno je da su SAD zabrinute zbog situacije u BiH, da su prijatelj BiH i svih njenih građana i da se neće dopustiti da politički avanturisti ponište napredak koji je, uz posredovanje međunarodne zajednice, postignut od Dejtonskog sporazuma do danas.

Ambasadorica je upozorila da se BiH nalazi na kritičnoj tački i da je put kojim je krenuo Milorad Dodik opasan za zemlju, ali I za ostatak regije. 

Linda Tomas-Grinfild ambasadorica je SAD u Vijeću sigurnosti UN-a u mandatu predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Riječ je o iskusnom diplomati, a 35 godina je provela u američkoj službi vanjskih poslova, na pozicijama na četiri kontinenta, uključujući i dužnost ambasadora u Liberiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.