KOMENTAR DANA

Macanov Sava

S mafijašima koji su gledali smrt policajaca ne smije biti nikakvog dogovora

Mjesto gdje su dva policajca, Davor Vujinović i Adis Šehović, ubijena. Arhiv

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

30.12.2021

Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS, odredio je Savi Marinkoviću, osumnjičenom za ubistvo sarajevskih policajaca, jednomjesečni pritvor i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

Marinković je osumnjičeni za brutalnu likvidaciju policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su ubijeni 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Ovaj automafijaš nalazi se u zatvoru u Njemačkoj zbog trgovine narkoticima. Itekako je poznat organima gonjenja. Krio se godinama prije nego što je pao u ruke njemačke policije.

No, njegovo privođenje pred istražne i pravosudne organe u BiH konačno bi moglo staviti tačku na mučnu istragu, dugu tri godine, u kojoj svi, a najviše porodice ubijenih, očekuju da se otkrije istina.

Ali nije Marinković jedini osumnjičeni. I nije jedini krivac. Tu je i Aleksandar Macan, koji se nedavno predao Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Ne što je odlučio, nakon tri godine skrivanja, pomoći Tužilaštvu, nego što je bio na potjernici, a otkriven je i na aplikaciji Sky kao ključni akter ovog zločina.

I sve što je Macan pričao tužiocima, ide na provjeru. Tvrdnje njegovog advokata da je kobne noći bio samo kradljivac, a ne ubica, ne opravdavaju njegovu ulogu u zločinu.

Ako je nevin, zašto se krio i zašto je tri godine šutio. S mafijašima koji su gledali smrt policajaca ne smije biti dogovora.

Osim toga, ko je pucao, utvrdit će istraga, a ne iskaz automafijaša.

Zato je ključan dolazak Marinkovića u Sarajevo. I to bi se moglo desiti vrlo brzo.

Tu je nesporna uloga i Marka Trifkovića Žižana. Ako je Marinković pucao, to bi morao potvrditi i Žižan.

Vidjet će se ko laže, a ko govori istinu. Vrijeme je da krivci odgovaraju za svoja djela, i to što prije. Sada je na potezu Tužilaštvo!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.