KOMENTAR

Skladni orkestar

Pokradeni smo kao građani i u 2021., vlast uživa u luksuzu ’zarađenom’ neradom, osigurali su i treća koljena, opet ne svojim radom, a narodu kako bude

Na kraju, svakome ponaosob ostaje da slavi neke svoje male, a velike privatne pobjede, jer sve drugo iz godine za nama vrijedi što prije zaboraviti. Anadolija

Piše: Nermin Demirović

31.12.2021

Vrijeme je prijelaza s jedne na drugu kalendarsku godinu i obično slijedi sabiranje utisaka iz ove koja je za nama. Uglavnom, prošla je, a to je za politički ishabane i isprepadane građane BiH možda i najbitnije.

Niko se nije brinuo kako će građani preživjeti koronu od ovih koji nas vode, pa bilans viši od 13.000 izgubljenih života i ne začuđuje. Ne tako davno, dok su se drugi vakcinisali, mi smo čekali da nam se smiluju vlasnici života običnih ljudi.

To je već samo po sebi dovoljno da nema razloga za slavlje, ali daleko od toga da je tu kraj. One koje nije dokusurila korona, svakako skoro jeste težak život. Mnogi još plivaju, ali sigurno tonu sve dublje s vlašću koju uopće ne zanima kako narod preživljava.

Po njima, postoje mnogo bitnije stvari, pa se tako trude što jače ograditi torove, kao orkestar djeluju skladno kako bi se izazivale nove rasprave. Nije bio rijedak slučaj ni zveckanje oružjem u godini za nama, a sve ima samo jedan cilj. Ne govoriti o porazu ekonomije, poskupljenjima, ne spominjati porazne podatke vezane za koronavirus, ali ni mnogobrojne afere vlasti.

Krađe, nepotizam i korupcija, koju su svi relevantni međunarodni faktori naveli kao ključni problem bh. vlasti, ni u prošloj godini nisu bili u fokusu, ali ovog puta postoji logika. Niko nije lud istraživati samog sebe. Umjesto toga, jedni su se „borili da se ne ukine RS“, a drugi su imali zadatak „spriječiti da se RS ne otcijepi“.

Sjajna sinhronizacija vladajućih oko dosipanja soli u more, na temi koja je nemoguća u oba slučaja, posebno je prikazana tokom 2021. godine.

Imamo li razloga slaviti? Pokradeni smo kao građani i u 2021., vlast uživa u luksuzu “zarađenom” neradom, osigurali su i treća koljena, opet ne svojim radom, a narodu kako bude.

Na kraju, svakome ponaosob ostaje da slavi neke svoje male, a velike privatne pobjede, jer sve drugo iz godine za nama vrijedi što prije zaboraviti. Sretna Nova godina!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.