KOMENTAR DANA

Počelo je...

Pravosudni organi u BiH u obrazloženju sankcija mogu vidjeti i krivična djela za koja su ih oni trebali procesuirati

Secesionizam personificiran u liku i nedjelu Milorada Dodika dobio je zasluženi šamar. Arhiv

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

6.1.2022

Mjesecima najavljivane, pripremane i očekivane sankcije protiv onih koji su zaprijetili budućnosti Bosne i Hercegovine konačno su ugledale svjetlo dana. Secesionizam personificiran u liku i nedjelu Milorada Dodika dobio je zasluženi šamar, čije će posljedice osjetiti tek nakon što mu prestane zvoniti u ušima.

Potkopavanje državnih institucija, urušavanje Dejtonskog sporazuma, neustavno formiranje paralelnih organa, dobili su odgovor demokratskog dijela svijeta i mnogo jačih igrača od seoskih kabadahija koji se poigravaju sudbinom naroda.

Osim udara na državu, predmet sankcija prvi put je i korupcija, koja gotovo podjednako kao i secesionističke težnje uništava ovu zemlju i bez nade ostavlja stotine hiljada njenih stanovnika koji su već ili tek pakuju kofere.

Kako god se tumačile sankcije SAD, kojima će se vrlo brzo pridružiti i druge države, građani BiH dočekali su dan kada je neko konačno kaznio i one koji njih kažnjavaju decenijama.

Posebno ohrabruje podatak da je ovo samo početak, da sankcije Vašingtona predstavljaju dio globalne borbe protiv korupcije u svijetu, kojoj su posvećeni svi resursi, koja je temeljita i koja će trajati, a u slučaju BiH, sigurno, i desetkovati političke ešalone preko noći stasalih lokalnih šerifa.

Analitičari objašnjavaju da se sankcije ne odnose samo na zabranu putovanja već na postepenu izolaciju krivaca u svakom pogledu.  

Pravosudni organi u BiH u obrazloženju sankcija za pojedine zvaničnike mogu vidjeti i krivična djela za koja su ih oni trebali procesuirati, što je posljednji alarm da se najvećim problemima u državi i sami aktivnije posvete, ili da se sami, pojedinačno, upišu na listu iz Vašingtona.

Građani Bosne i Hercegovine koji svjedoče neradu i osionosti bh. političara, njihovim ljetovanjima u Zanzibaru, dok oni jedva sastavljaju kraj s krajem, doživjeli su malo satisfakcije, ali bi u borbi protiv pošasti koju su prepoznali i preko okeana i sami mogli pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.