LIČNOST DANA

Vahid Halilhodžić: Jači od svih nedaća

Predvodio Maroko do uvodne pobjede na Afričkom kupu nacija

Piše: A. V.

12.1.2022

Halilhodžić: Igrači mu potrčali u zagrljaj. avaz

Proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić još jednom je potvrdio trenersku klasu.

Uprkos brojnim problemima (koronavirus i povrede), Vaha je s Marokom uspješno započeo nastup na Afričkom kupu nacija, gdje su njegovi „Lavovi s Atlasa“ u meču prvog kola grupe C savladali Ganu rezultatom 1:0.

Pobjedu im je golom u 69. minuti donio Sofijan Bufal (Sofiane Boufal), nakon čega je, zajedno sa saigračima, potrčao Vahi u zagrljaj.

Taj detalj pokazao je koliko igrači zapravo cijene Halilhodžića, koji, s druge strane, trpi svakodnevne kritike novinara, navijača, ali i bivših reprezentativaca. Dijelom je to zbog njegovog autoritativnog stava i otpisivanja prve marokanske zvijezde Hakima Ziješa (Ziyech).

Trijumfom nad Ganom Maroko je nastavio niz od devet pobjeda iz 2021. godine, koju je okončao kao druga najuspješnija reprezentacija na svijetu, odmah iza aktuelnog evropskog prvaka Italije.

Vahid Halilhodžić rođen je 15. oktobra 1952. godine u Jablanici. Legenda je mostarskog Veleža, u kojem je proveo najveći dio svoje igračke karijere. U također bogatoj trenerskoj karijeri najbolje se pokazao kao selektor. Obalu Slonovače i Japan je odveo na SP, a isto je napravio i s Alžirom, s kojim je došao do osmine finala Mundijala u Brazilu i tako ostvario najveći uspjeh u historiji te selekcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.