LIČNOST DANA

Vahid Halilhodžić: Jači od svih nedaća

Predvodio Maroko do uvodne pobjede na Afričkom kupu nacija

A. V.
  • Halilhodžić: Igrači mu potrčali u zagrljaj

    Halilhodžić: Igrači mu potrčali u zagrljaj

    Foto: avaz


Proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić još jednom je potvrdio trenersku klasu.

Uprkos brojnim problemima (koronavirus i povrede), Vaha je s Marokom uspješno započeo nastup na Afričkom kupu nacija, gdje su njegovi „Lavovi s Atlasa“ u meču prvog kola grupe C savladali Ganu rezultatom 1:0.

Pobjedu im je golom u 69. minuti donio Sofijan Bufal (Sofiane Boufal), nakon čega je, zajedno sa saigračima, potrčao Vahi u zagrljaj.

Taj detalj pokazao je koliko igrači zapravo cijene Halilhodžića, koji, s druge strane, trpi svakodnevne kritike novinara, navijača, ali i bivših reprezentativaca. Dijelom je to zbog njegovog autoritativnog stava i otpisivanja prve marokanske zvijezde Hakima Ziješa (Ziyech).

Trijumfom nad Ganom Maroko je nastavio niz od devet pobjeda iz 2021. godine, koju je okončao kao druga najuspješnija reprezentacija na svijetu, odmah iza aktuelnog evropskog prvaka Italije.

Vahid Halilhodžić rođen je 15. oktobra 1952. godine u Jablanici. Legenda je mostarskog Veleža, u kojem je proveo najveći dio svoje igračke karijere. U također bogatoj trenerskoj karijeri najbolje se pokazao kao selektor. Obalu Slonovače i Japan je odveo na SP, a isto je napravio i s Alžirom, s kojim je došao do osmine finala Mundijala u Brazilu i tako ostvario najveći uspjeh u historiji te selekcije.

Više o temi Vahid Halilhodžić

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Istraga zbog sankcija
ODLIČAN POČETAK
Vahin Maroko pobjedom započeo Afrički kup nacija
NA VRH

Podijeli članak na