KOMENTAR DANA

Za krst Dodikića

Nije najveći problem to što Dodik u RS vodi politiku kakvu vodi - šovinističku i mrzilačku, nego što u RS nema nikoga ko bi se na idejnoj ravni tome suprotstavio

S proslave neustavnog dana RS. anadolija

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

13.1.2022

Dana 9. januara na ulicama Banje Luke proslavljen je neustavni dan RS. Na proslavi neustavnog dana RS u Banjoj Luci, u sekularnoj državi Bosni i Hercegovini, na teritoriji nečega što je ustavom definirano kao entitet Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana, policajci su, držeći puške u rukama, urlali „Za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića! Za slavu, za slavu Obilića!“

Osim što se ratovalo za „krst“, slavilo se i što „nema više komunista“ i, da stvar bude gora, ovakvi izrazi vjerske zatucanosti, šovinizma i nacionalističkog zveckanja oružjem, u ukupnom ozračju i atmosferi u RS, više nikoga ne iznenađuju.

No, nije najveći problem to što Dodik u RS vodi politiku kakvu vodi - šovinističku i mrzilačku. Problem je što u RS nema nikoga ko bi se na idejnoj ravni suprotstavio takvim zatucanim kleronacionalističkim divljanjima. Dakako, osuđuju to masovno analitičari i intelektualci iz regiona, ali od političara i uglednika iz RS jedva iko.

Uporedimo to samo s nedavnim primjerom primitivnog istupa načelnika Bužima i skidanja božićne i novogodišnje čestitke koja je naišla na niz osuda, od vladajućeg konzervativnog NES-a u Unsko-sanskom kantonu, preko medija, do islamskih intelektualaca.

I to pokazuje jednu bitnu razliku između dva entiteta. Ma koliko i sama bila u glibu, u Federaciji, za razliku od RS, danas egzistiraju idejni pluralizam i građansko društvo. Različite ideje i vizije društva manifestiraju se kroz desetine medija, stranaka, nevladinih organizacija i angažiranih pojedinaca. Demokratija počiva na tome, jer pluralizam mišljenja, slobodna diskusija i sloboda djelovanja omogućavaju ne samo demokratski konsenzus oko ključnih društvenih pitanja nego i sprečavaju širenje malignih pojava u društvu.

S druge strane, u RS danas ne postoji relevantna institucija, organizacija, kamoli stranka koja bi na bilo koji način dovela u pitanje radikalno nacionalističke, klerikalne i netrpeljive temelje ovog entiteta.

Ne zato što u ovom entitetu nema pojedinaca liberalnijih svjetonazora koji se ne slažu s ovakvim praksama, uostalom, i mizerna posjeta na proslavi dana RS pokazuje da tu priču većina ljudi “ne puši”, nego što nametnuta atmosfera u RS ne dopušta da prodiše išta što bi navedene temelje dovelo u pitanje.

A politički pluralizam je upravo ono što čini civilizacijsku razliku između razvijenih demokratija i neslobodnih rupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.