LIČNOST DANA

Rafael Nadal: Novi rekord

Španski teniser pobijedio u finalu Australian Opena i stigao do 21. grend slem titule

Nadal: Preokrenuo 0:2 u setovima i ispisao historiju. Agencije

Piše: G. Š.

31.1.2022

Španski teniser Rafael Nadal savladao je Danila Medvedeva nakon velikog preokreta (3:2 - 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5) u finalu Australian Opena i stigao do 21. grend slem titule u karijeri, a druge u Melburnu.

Tako je Španac nadmašio Novaka Đokovića i Rodžera Federera (Roger), koji su osvojili po 20 grend slem titula.

Fenomenalan meč odigrali su Španac i Rus u Melburnu, a nakon dva seta djelovalo je da Medvedev sigurno ide ka tituli. U tom periodu igre djelovao je sigurnije, dominantnije, dok je Nadal mnogo griješio. Španca nije slušao ni servis, a ni malobrojne šanse koje su se otvorile u igri nije koristio.

No, od sredine trećeg seta Španac je igrao fenomenalno, preokrenuo meč u svoju korist i ispisao historiju. Meč je mogao i ranije riješiti u petom setu, ali je u desetom gemu dozvolio Medvedevu da se vrati. Meč je trajao pet sati i 28 minuta.

Posljednju grend slem titulu, prije jučerašnjeg finala u Melburnu, Nadal je osvojio 2020. godine na Rolan Garosu.

Rafael Nadal rođen je 3. juna 1986. godine u Manakoru. Jučer je postao drugi teniser, nakon Đokovića, koji je sva četiri grend slema osvojio makar po dva puta. Također, u nedjelju je 23. put u finalu jedan teniser nadoknadio dva seta zaostatka i osvojio titulu.

S druge strane, Medvedev je propustio veliku priliku da preuzme 1. mjesto ATP liste od Đokovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.