KOMENTAR DANA

Nelsonova poruka

Kriza etike u pravosuđu i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju izjedaju ovo društvo do srži

Erik Nelson. Arhiv

Piše: Ema Maslo

3.2.2022

Korupcija, uhljebljivanje, prevara, laž, nepravda, suština je bosanskohercegovačkog društva posljednjih nekoliko decenija koja je otjerala milione građana naše zemlje van nje. Poput zarazne bolesti širi se, razvija i jede svaki iole zdravi segment društva i gura nas sve dublje i dublje.

Iz međunarodne zajednice nebrojeno puta do sada izgovorili su da je korupcija rak-rana u BiH, a svjetlo u liječenju ove bolesti posljednjih nekoliko godina daje rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Kao što je napomenuo i Erik Nelson (Eric), odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i njegov rad su model za ostatak BiH i kako se beskompromisno boriti sa svim nepravdama i neregularnostima.

Ured koji vodi Erduan Kafedžić pokrenuo je brojne istrage o lažnim diplomama, ekološkim i građevinskim prevarama i sve to, istovremeno, trpeći ogroman pritisak politički kontroliranih institucija da prekine svoj rad.

Prste su, naravno, umiješali kriminalni, beskrupulozni i nesposobni političari koji su nas doveli do ovog stepena. Za svoj transparentni rad Kafedžiću je neophodna podrška pravosudnih institucija.

Kriza etike u pravosuđu i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju izjedaju ovo društvo, no vrijeme je i da se mi, koje najviše boli ova nepravda, koja je otjerala naše najbliže negdje van BiH, probudimo i kažemo - dosta!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.