LIČNOST DANA

Džonkel Džons: Najbolja u Osaki

Meč protiv Japana završila sa 36 poena i 23 skoka

Džons: Trasirala put "Zmajicama" do Australije. Agencije

Piše: Goran Šumar

14.2.2022

Najbolja košarkašica naše reprezentacije Džonkel Džons (Jonquel Jones) predvodila je "Zmajice" do velikog trijumfa u Osaki nad favoriziranim Japankama, koje su ljetos bile finalistkinje Olimpijskih igara u Tokiju.

Bahamka je meč (87:82) završila sa 36 poena i 23 skoka te je nakon druge odlične partije u kvalifikacijama za Mundobasket 2022. proglašena za MVP turnira.

Inače, sve tri reprezentacije iz naše kvalifikacione grupe - Kanada, Japan i BiH - turnir su završile skorom od pobjede i poraza i sva tri tima će igrati na Svjetskom prvenstvu u Australiji, budući da Bjeloruskinje nisu doputovale u Osaku zbog problema s koronavirusom.

Na predstojećem Mundobasketu, koji je na programu od 22. septembra do 1. oktobra 2022. godine, nastupit će 12 reprezentacija, a "Zmajice" su prva naša košarkaška selekcija koja će igrati na planetarnoj smotri.

Džonkel Džons je rođena 5. januara 1994. godine na Bahamima. Visoka je 198 centimetara i igra na pozicijama centra i krilnog centra. Od 2016. kao profi košarkašica nastupa za Konektikat San. Kada je prvenstvena pauza u SAD, igra najjače evropsko takmičenje za ruski Ekaterinburg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.