LIČNOST DANA

Robert Levandovski: Najbrži het-trik

Napadač Bajerna postavio rekord Lige prvaka

Levandovski: Nadmašio Simonea. Agencije

A. V.

10.3.2022

Bajern Minhen je na putu ka četvrtfinalu Lige prvaka deklasirao Salzburg 7:1. Bavarci su za samo 23 minute uspjeli doći do tri gola prednosti, a sva tri postigao je poljski napadač Robert Levandovski (Lewandowski). U 12. i 21. minuti Levandovski je realizirao kaznene udarce koje je sam izborio, a zatim je u 23. minuti poentirao i iz igre, nakon što je blokirao ispucavanje gostujućeg golmana Filipa Kena (Philipp Kohn).

Poljski majstor time je postavio novi rekord, postigavši najbrži het-trik u historiji takmičenja. Dosad je taj rekord (do 24. minute) držao Marko Simone (Marco) za Milan protiv Rozeborga u sezoni 1995./1996.

Osim toga, Leva je potvrdio 12. pogodak ove sezone u Ligi prvaka te prestigao Ajaksovog napadača Sebastijana Alea (Sebastian Haller).

Robert Levandovski rođen je 21. avgusta 1988. godine u Varšavi. Karijeru je počeo u lokalnoj Delti, da bi preko Zniča došao do Leha, odakle je 2010. napravio transfer u Borusiju Dortmund. S „Milionerima“ je dva puta bio prvak, da bi ga 2014. doveo Bajern Minhen.

U dresu bavarskog kluba osvojio je 18 trofeja te dobio pregršt individualnih nagrada, od kojih je kruna titula najboljeg igrača svijeta u izboru FIFA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.