LIČNOST DANA

Ed Vulijami: Savjest novinarstva

Posebnu težinu ima kada na neadekvatnu reakciju Zapada povodom agresije na BiH podsjeća Vulijami

Vulijami: BiH ga je obilježila. Agencije

Piše: D. H.

5.4.2022

U svojoj kolumni za „The Guardian“, slavni britanski novinar i pisac Ed Vulijami (Vulliamy) osudio je “ubilačku brutalnost i ljudsku patnju” u Ukrajini, ali je i postavio pitanje zbog čega se međunarodna zajednica toliko drugačije odnosi prema Ukrajini danas u odnosu na to kako se odnosila prema BiH.

- Dok je Zapad naoružao ukrajinski otpor, embargo na oružje sa svih strana je zarobio vojsku BiH i omogućio agresoru proračunatu, nadmoćnu vojnu prednost - piše Vulijami. Dodaje da, “dok noćna mora u Ukrajini tjera međunarodnu zajednicu da traži rješenje u roku od tri sedmice, to se u Bosni oteglo tri godine“.

Posebnu težinu ima kada na neadekvatnu reakciju Zapada povodom agresije na BiH podsjeća Vulijami. Radi se o novinaru koji je tokom rata izvještavao iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. Dobitnik je više novinarskih nagrada, a bio je i svjedok u Hagu na suđenjima ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. O ratu u BiH napisao je knjigu „Rat je mrtav, živio rat“. Pojedinci poput Eda Vulijamija i danas u svijetu podsjećaju na tragediju naše zemlje, ali i na često zapostavljanje i nepravedan odnos najviših svjetskih krugova prema BiH.

Ed Vulijami rođen je 1. avgusta 1954. u Londonu. Novinarstvom se bavi od 1979., a posebno je poznat po svojim ratnim izvještavanjima iz BiH i Iraka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.