KOMENTAR DANA

Konzervativna revolucija

Današnju generaciju odgojio je sistem koji su stvorili upravo oni koji su uime nacionalnih ciljeva i vjerskih pobuda kreirali krvoproliće devedesetih

Piše: Danijal Hadžović

20.4.2022

Bakir Izetbegović. Arhiva

Mnoge su zgrozili posljednji ramazanski istupi lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Uveliko započinjući predizbornu kampanju, Izetbegović je po političkim skupovima i u programima sebi lojalnih televizija, između ostalog, kritizirao pretjerani karijerizam kod žena i nedovoljno rađanje djece, "neograničenu" sloboda govora, a nije se libio naglasiti da ne brine za Bosnu "dok su džamije pune", dodajući, također, da su vjernici muslimani vezivno tkivo države.

Rekoh, ove ultrakonzervativne poruke u kojima se nereligiozni nemuslimani označavaju kao manje vrijedni i sumnjivi zgrozile su mnoge, ali mnogi ne znače i većinu. Doduše, ljudi s građanskim i liberalnim pogledima možda uistinu čine većinu u civilnom sektoru i medijima, no pitanje je da li njihovi stavovi dominiraju u društvu.

Uostalom, Izetbegović se ni ne obraća njima, nego upravo onima na koje računa kao na glavno glasačko tijelo, a to su oni što će im srca zatitrati kada čuju da su kičma države.


Danijal Hadžović. Avaz

Nezahvalno je govoriti ko tu dominira, uostalom, ni relevantnih istraživanja o tom pitanju nemamo, ali rezultati izbora barem neumoljivo pokazuju - pobjeđivale su i pobjeđuju uglavnom one opcije koje su, svaka unutar svog naroda, preferirale nacionalistički, konzervativni i izrazito vjerski obojen sistem vrijednosti, što, vjerovatno, mnogo toga govori o većinskom ukusu stanovništva.

A taj ukus sistemski se, doduše prilično tiho, kroji 30 godina. Vladajući nacionalisti su imali daleko bolju logistiku, sav državni aparat na svojoj strani, institucije, školstvo i narativ kreiran po svojoj mjeri.

Generacije odgajane u jugoslavenskom "bratstvu i jedinstvu" i u njemu preferiranom ateizmu devedesetih su uronile u krvavi rat, religijom opijen i inspiriran željom za ostvarivanjem "historijskih" nacionalnih ciljeva. Današnju generaciju odgojio je sistem koji su stvorili upravo oni koji su uime nacionalnih ciljeva i vjerskih pobuda kreirali to krvoproliće devedesetih. Šta mislite, kakav može biti njihov sistem vrijednosti? 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.