LIČNOST DANA

Safet Zec: Patriota sa stavom

Umjetnik svjetskog glasa može birati gdje će živjeti i stvarati, a on je ovdje, u domovini

Zec: Upozorava na monstruozne podjele. Avaz

Piše: L. Sarajlić - Ramović

21.4.2022

Veliki bh. umjetnik Safet Zec u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" poslao je važne poruke. On neumorno apelira za spas Počitelja, našeg kulturno-historijskog dragulja koji propada i tone u mrak.

Zec je čovjek sa stavom i šalje veoma jasne političke poruke, upozorava na monstruozne podjele u Bosni i Hercegovini, na dvije škole pod istim krovom, na, kako kaže, aparthejd... Naglašava kako su razlike naše bogatstvo koje malo ko ima, a mi to ne znamo cijeniti.

Zec je umjetnik svjetskog glasa, može birati gdje će živjeti i stvarati, a on je ovdje, u domovini. Istinski je patriota koji svojim porukama želi boljitak cijeloj zemlji i svim njenim narodima.

Safet Zec rođen je 1943. u Rogatici. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1964. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1969. godine. Priredio je više od 70 samostalnih izložbi u domovini i velikim metropolama širom svijeta. Član je svih značajnih umjetničkih asocijacija u Evropi. Za svoj rad dobio je više od 20 stručnih nagrada i priznanja. Godine 2007. dodijeljen mu je Orden za umjetnost i književnost Republike Francuske, proglašen je vitezom umjetnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.