LIČNOST DANA

Derek Šole: Podrška BiH

SAD, i posebno Bajdenova administracija, još jednom potvrđuju prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini

Šole: Prilika za svijetlu budućnost. Arhiva

Piše: D. Hadžović

11.5.2022

Derek Šole (Derek Chollet), specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), zahvalio je visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) na izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

- Sjedinjene Američke Države ostaju predane mandatu visokog predstavnika i punoj provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi osigurale da svi građani BiH imaju priliku za svjetliju budućnost - naveo je Šole.

U srijedu, 11. maja, bit će održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o temi Bosne i Hercegovine, na kojoj će Šmit prezentirati izvještaj.

Podsjetimo, u izvještaju Šmita, između ostalog, jasno se naglašava da su Dodikov pokušaj protuustavnog preuzimanja nadležnosti države BiH, huškačka retorika i bliska saradnja s Rusijom ključni politički i sigurnosni problemi BiH.

Na ovaj način SAD, i posebno Bajdenova (Biden) administracija, još jednom potvrđuju prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini te da su najvažniji saveznik kojeg naša zemlja ima na međunarodnom planu.

Derek Šole je američki savjetnik za vanjsku politiku i autor koji trenutno služi kao savjetnik Stejt departmenta Sjedinjenih Država.

Prije toga Šole je bio izvršni potpredsjednik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Maršal fondu Sjedinjenih Država. Od 2012. do 2015. Šole je bio pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, gdje je upravljao američkom odbrambenom politikom koja je uključivala Evropu, NATO, Bliski istok, Afriku i zapadnu hemisferu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.