LIČNOST DANA

Mikel Arteta: Od heroja do tragičara

Španac s Arsenalom izgubio četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka

Arteta: Glavni krivac. Agencije

Piše: A. V.

18.5.2022

Sve je donedavno izgledalo bajno za Arsenal. Imali su „Topnici“ pristojnu bodovnu zalihu i bili nadomak plasmana u Ligu prvaka, koju su posljednji put igrali u sezoni 2016./17.

Ipak, s dva vezana gostujuća poraza, prvo od Totenhema (3:0), a potom od Njukasla (2:0), ispustili su četvrto mjesto i, najvjerovatnije, ponovo ostali bez nastupa u najjelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Neshvatljivo je kako su „Topnici“ pristupili ključnim utakmicama, a najveću krivicu za to snosi svakako njihov trener Mikel Arteta, koji očigledno nije znao na koji način motivirati svoje igrače.

S obzirom na dva boda zaostatka, Arsenal u posljednjem kolu mora pobijediti Everton, a istovremeno će trebati kiks Totenhema, koji gostuje otpisanom Noriču, što se čini kao nemoguće.

Mikel Arteta rođen je 26. marta 1982. godine u San Sebastijanu. Poslije zapažene igračke karijere, koja je svoj vrhunac dosegla u Evertonu i Arsenalu, posvetio se trenerskom poslu, a prvi angažman imao je kao asistent Pepu Gvardioli (Guardiola) na klupi Mančester sitija. Potom je 2019. godine preuzeo Arsenal, s kojim je uspio osvojiti FA kup i Komjuniti šild. Arsenal mu je nedavno produžio ugovor do 2025. i, čini se, napravio ozbiljnu grešku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.