KOMENTAR DANA

Dodik u četnicima

Jasno je da se Srbija našla u globalnom ratu u kojem će, okružena NATO silama, morati kapitulirati pred Zapadom bez ispaljenog metka

Milorad Dodik. Arhiva

Piše: Danijal Hadžović

7.6.2022

Aleksandar Vučić zvanično je potvrdio kako ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov neće stići u posjetu Srbiji, kako je ranije planirano. Razlog je činjenica da su Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija onemogućile prelijetanje aviona.

Lavrov je na ovo reagirao burno, osuđujući zapadne države, ali i istovremeno hvaleći Vučića zbog "hrabre politike", odnosno odbijanja da uvede sankcije Rusiji. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrio je kako ih "pritišću sa svih strana" da se priključe sankcijama protiv Rusije.

Dodik se, čini se, našao u svojevrsnom ćorsokaku. Njegov radikalizam, sankcije SAD i Britanije koje su mu uvedene te zatvorena vrata zapadnih država više mu i ne ostavljaju drugi izbor nego da svoju sudbinu veže za Rusiju. Kako može završiti ruski satelit okružen NATO članicama u evropskom ratu, procijenite sami.

U mnogo neizvjesnijoj poziciji je Aleksandar Vučić. Godinama je vješto uspijevao voditi politiku sjedenja na dvije stolice i održavanja dobrih odnosa i sa Zapadom i s Rusijom, što se još i moglo tolerirati u godinama dok je njemačka ekonomija napajana ruskim energentima.


Danijal Hadžović. Avaz

Ipak, nove geopolitičke okolnosti stavile su jesan izbor: ili – ili. Svi, osim Bjelorusije, na evropskom kontinentu su stali uz Zapad. Vučić se pridružio osudi agresije, ali ne i sankcijama.

U tom smislu, zabrana prelijetanja Lavrovu svojevrsna je i usluga Vučiću. Naime, dolazak Lavrova u jednu evropsku državu, u jeku agresije, nesumnjivo bi na Vučića navukao još veći bijes Zapada, a, moguće, i sankcije. Jasno je da se Srbija našla u globalnom ratu u kojem će, okružena NATO silama, morati kapitulirati pred Zapadom bez ispaljenog metka.

Samo to još valja narodu objasniti, riješiti se ruskih ljudi iz institucija i što bezbolnije promijeniti dres, kao u Drugom svjetskom ratu.

A u toj jednačini, čini se, Dodik 1945. završava u četnicima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.