KOMENTAR DANA

Podvala Šehoviću ili...

Ova posljednja lakrdija pokazuje koliki očaj vlada u taboru zelenih i njihovih političkih satelita

Šehović: Jasno kazao da on nije kandidat. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

6.7.2022

Javnost u BiH uzdrmala je vijest da će i Stranka za BiH imati svog kandidata za Predsjedništvo – Nermina Šehovića.

Ovu vijest je kratko potvrdio predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić. Šta bi u svemu bio interes bivšeg tvrdog SDA-ovca i njegove stranke, jasno je – SzBiH od prvog dana osnivanja djeluje kao proxy projekt SDA.

Sukob Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića (mnogi će reći, fingiran), koji je doveo do formiranja ove stranke, ubrzo je rezultirao jednom od najdugovječnijih koalicija na bh. političkoj sceni.

To stanje poremetilo se nakon izbora 2010. godine, kada su Silajdžić i njegova stranka doživjeli krah.

Otad je SDA sve klimavija, koalicioni kapacitet sve manji, a odluka gotovo kompletne probosanske opozicije da podrži Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću garantira siguran poraz. U tom očaju, valjalo je preko Efendića, kao rezervnog igrača, podvaliti kandidata koji bi dobio podršku najšireg građanstva, koje, ogorčeno situacijom u zemlji, traži alternativu.

Šehović se za to čini kao idealan kandidat. Ovaj federalni inspektor i doktor nauka masovnu popularnost i simpatije u bh. društvu preko noći je stekao nakon gostovanja kod Senada Hadžifejzovića, otkrivši detalje o izvještaju koji je sačinio o propustima u slučaju "Dženan Memić".  

Ipak, neizostavno je pitanje zbog čega bi Šehović, koji je inteligentan i častan čovjek, pristao na ovakvu političku podvalu. Pa, odgovor je da nije.

Najprije su se iz Facebook grupe simpatizera Šehovića oglasili tvrdnjom da on nikakvu kandidaturu nije prihvatio ni potpisao. A sve i da je htio, nije mogao, jer obnaša funkciju šefa Detašmana FUP-a u Zenici koja mu zakonski onemogućava kandidaturu. Na kraju se i sam Šehović oglasio te jasno kazao kako on nije kandidat.

Drugim riječima, Stranka za BiH je na svoju ruku odlučila kandidirati čovjeka koji svoju kandidaturu nije ni potpisao, a zbog čega bi čak mogao ostati i bez posla. Također, skriveni cilj bi mogao biti i udar na njegovu kandidaturu za glavnog državnog tužioca.

Ova posljednja lakrdija pokazuje koliki očaj vlada u taboru zelenih i njihovih političkih satelita. A sve to najavljuje i jasan rezultat ovogodišnjih izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.