LIČNOST DANA

Nusret Selimović: Trn u oku kriminalcima

Podsjetimo da je komesar Selimović za svoj dosadašnji rad uživao punu podršku ključnih zapadnih saveznika

Piše: D. H.

18.8.2022

Selimović: Novi pokušaji podvale. Arhiv

U policijskim krugovima u Sarajevu nije nepoznato da direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica i SDA, na različite načine i posredstvom sebi odanih medija, žele s pozicije komesara policije u KS skinuti Nusreta Selimovića, a time i policiju KS staviti pod kontrolu.

Iako u Kantonu Sarajevo odavno već nemaju vlast, čini se da obavještajni pipci SDA-ove hobotnice sežu i do vlade trojke u KS, konkretnije do pojedinih visokopozicioniranih članova NiP-a. Tako je Nezavisni odbor predložio njegovu smjenu, a kao formalni razlog navodi se to da navodno ispunjava uvjete za penzionisanje, odnosno da ima 40 godina i 17 dana staža.

Navodno su glavni uzroci gnjevnosti prema Selimoviću brojne istrage koje je MUP KS pokrenuo za najteže slučajeve kriminala, uključujući trgovinu drogom. Sve je navodno kulminiralo kada je policija KS, sa Selimovićem na čelu, od Europola dobila pristup podacima koji su dobiveni raspakivanjem famozne aplikacije Sky, putem koje su komunicirale kriminalne grupe.

Podsjetimo da je komesar Selimović za svoj dosadašnji rad uživao punu podršku ključnih zapadnih saveznika. Tako mu je, između ostalog, bivši američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) u martu 2021. uručio zahvalnicu Američke ambasade za vodstvo i posvećenost građanima BiH, dok je novi ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy) Selimovića u februaru ove godine proglasio „herojem mjeseca".

Nusret Selimović je 13. avgusta 2019. izabran za policijskog komesara, a do tada je bio načelnik Policijske uprave u Hadžićima. Funkcija komesara je do njegovog izbora bila upražnjena, i to nakon što je Mevludin Halilović smijenjen 2018. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.