KOMENTAR DANA

Sky policija

Dešifriranje aplikacije Sky je tek zamutilo vodu, očekuje nas burna jesen. Zato mnogi spavaju u tenama

Pitanje je dana ko će se od policajaca još naći na ovom spisku. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

26.8.2022

Miroslav Čalija, Mladen Milanović, Miloš Lukajić, Robert Radonjić, Nedeljko Lubura, Miloš Nikolić, Miloš Popovac, Šaban Kudo, Vladan Kovačević...

Ovo su imena policajaca koji su u proteklih pola godine pohapšeni zbog sumnje da su sarađivali s članovima narkomafije u Bosni i Hercegovini. Pola ih je u pritvoru, pola na mjerama zabrane.

Jedno im je zajedničko. Sve ih je otkrila Sky aplikacija. Uhapšen je i donedavni policajac Dražen Šiniković. Bio je veza između policije i uhapšenog Milana Matkovića.

Pitanje je dana ko će se od policajaca još naći na ovom spisku, jer kako dolaze poruke koje su dešifrirane putem Sky aplikacije, tako Tužilaštvo ima sve više posla.

Alarmantan je ovo podatak ako se uzme u obzir činjenica da je, recimo, u Srbiji, sa znatno više stanovništva, skoro pa identičan broj uhapšenih policijskih službenika koji su uhvaćeni da su radili s kriminalcima.

Da stvar bude gora, kriminalci u BiH usko su sarađivali s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a imali su i imaju svoje ljude i u pravosudnim organima.

Potvrđuje to i hapšenje Roberta Radonjića, šefa ureda OSA-e u Banjoj Luci.

Kako se mozaik sklapa, tako na vidjelo izlaze brojne nezakonitosti u koje su bili uključeni i oni koji bi trebali brinuti o sigurnosti i zaštiti bh. građana.

Umjesto toga, mnogi su pristali biti sluge kriminalcima umjesto građanima.

Tužilaštva i sudovi moraju biti dosljedni i istrajni. Svi koji su se ogriješili o zakon, moraju odgovarati.

Sky je tek zamutio vodu, očekuje nas burna jesen.

Zato mnogi spavaju u tenama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.