KOMENTAR DANA

Sportom protiv nacionalizma

Da smo se posvetili ulaganju i razvoju pozitivnih stvari koje nas ujedinjuju, kao što je sport, nema nikakve sumnje da bi i društvo u Bosni i Hercegovini bilo daleko sretnije

Naši košarkaši u subotu su ostvarili senzacionalnu pobjedu nad Francuskom. Agencije

Piše: Danijal Hadžović

31.8.2022

Nekoliko vrijednih sportskih uspjeha Bosna i Hercegovina je doživjela posljednjih nekoliko sedmica. Lana Pudar šampionka je Evrope.

Osramoćeni njenim uspjehom i u želji da sakupe predizborne poene, političari se sada utrkuju ko će većim budžetskim iznosom nagraditi Lanu.

Obećavaju i olimpijski bazen u Mostaru. Hvala Bogu da je tako.

Zrinjski je bio na korak od historijskog uspjeha plasmana u Konferencijsku ligu, na kraju tragično ispavši na penale nakon što je primio gol u 122. minuti. Ipak, kao jedini preostali predstavnik BiH u evropskim takmičenjima, Zrinjski je imao podršku i uživao simpatije čitave države.

Naši košarkaši u subotu su ostvarili senzacionalnu pobjedu nad Francuskom, reprezentacijom koja je osvojila srebrenu medalju na posljednjoj Olimpijadi i na raspolaganju ima jedan od najjačih sastava na svijetu. Čak im je i Milorad Dodik čestitao na pobjedi.

Isti onaj Dodik koji svojom retorikom godinama čini sve da u BiH održava međunacionalnu mržnju, tenzije, sukobe i stanje napetosti.


Danijal Hadžović. Avaz

Jedan švicarski intelektualac na samim počecima rata u BiH izjavio je da bi u njegovoj zemlji rat izbio za sedam dana da švicarski mediji i političari govore ono što govore bosanski. Nažalost, do danas se nije ništa promijenilo.

Rat je završio prije 27 godina, ali retorika političkih rukovodilaca je takva kao da rat i dalje traje. Prebrojavaju nas, broje nam puške, "otcjepljuju se", "formiraju" nove entitete, i tako već tri decenije.

No, da smo konzumirali manje njihovog političkog smeća, a više se posvetili ulaganju i razvoju pozitivnih stvari koje nas ujedinjuju, kao što je sport, nema nikakve sumnje da bi i društvo u Bosni i Hercegovini bilo daleko sretnije, smirenije i, na kraju krajeva, složnije, ujedinjenije.

Zato Bosni i Hercegovini i pred predstojeća košarkaška prvenstva i općenito mogu poželjeti više sportskih uspjeha, a daleko manje smeća... Onog političkog, prije svega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.