KOMENTAR DANA

Kralo se

Izbori su bili i ostali moneta za potkusurivanje stranaka i odavno ne pripadaju biračima i građanima BiH

Brojne prevare i krađe desile su se širom BiH. Anadolija

Piše: Ema Maslo

11.10.2022

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra, a ni osam dana nakon toga Centralna izborna komisija nije objavila konačne rezultate. Za ovo neprihvatljivo stanje nema opravdanja, a, nažalost, ovo je samo jedan u nizu razloga zbog kojih mnogi građani u našoj zemlji ne glasaju i ne vjeruju u izborni proces.

Za naše okvire frapantna je činjenica da mnogo veće zemlje, poput Kine ili Indije, kompletne rezultate imaju do ponoći u izbornom danu.

Problem je što su i ove godine u BiH mrtvi opet glasali, problematičan je i način na koji se prebrojavaju glasovi, sakupljaju se u biračkim mjestima, toliko je haosa u cijelom procesu koji dokazuje da su i ovi izbori bili sve samo ne fer i demokratski.

Brojne prevare i krađe desile su se širom BiH, u gradovima i selima, i pored izmjena Izbornog zakona koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christain Scmidt) nametnuo u julu, a koje tretiraju to pitanje trgovine mjestima u biračkim odborima. Na društvenim mrežama kružile su fotografije odbora gdje se ukazivalo na brojne nepravilnosti, ali, kao i mnogo šta, i ovo je ostalo u izmaglici bosanske sumorne stvarnosti.

Izbori su bili i ostali moneta za potkusurivanje stranaka i odavno ne pripadaju biračima i građanima BiH.

Za mnoge političare nakon izbora ostao je gorak okus u ustima, neki su slavili uvečer, pa ujutro tugovali, država je dobila nove doze neizvjesnosti i političke nesigurnosti, špekulacija, a građani, s druge strane, masovno traže pasoše i kofere jer je i onima koji spadaju u red najoptimističnijih jasno da je naša zemlja prelijepa, ali je država gadna.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.