KOMENTAR DANA

Spinaši i ublehaši

Ne laje kuja zbog sela, nego zbog sebe. Pozadina toga zašto se rušio Kajganić nije zbog Bošnjaka, nego zbog Skya

Kajganić je dobio podršku 10 članova Vijeća, uz tri suzdržana i dva izuzeta. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

21.10.2022

Milanko Kajganić imenovan je jučer za glavnog državnog tužioca. Plan pojedinaca koji je mjesecima razrađivan s ciljem da se imenuje podobni poslušnik politike koja 30 godina vedri i oblači pravosuđem tako je propao. Ispuhao kao balon.

Kajganić je dobio podršku 10 članova Vijeća, uz tri suzdržana i dva izuzeta.

Ali do posljednjeg dana pojedini režimsko-obavještajni mediji navijali su za to da se konkurs poništi. Da sve stane. Da pravosuđe ne ide naprijed. Tobože, Kajganić je Dodikov, policajac iz RS... Ne voli i hapsi Bošnjake. Umiješalo se i Podvijeće, razrađivale se taktike, ali izabran je prvorangirani kandidat.

Međutim, ne laje kuja zbog sela, nego zbog sebe. Pozadina toga zašto se rušio Kajganić nije zbog Bošnjaka, nego zbog Skya. Strah očiju nema.

Kajganić je prije svega profesionalac i dugogodišnji policajac i tužilac. Nakon njegovog dolaska u Tužilaštvo, poslije smjene Gordane Tadić, počelo se odmotavati klupko u vezi s aplikacijom Sky i povezanosti narkomafije s tužiocima i policajcima. Padaju kao kruške. No, tek se očekuje spektakl. Vrlo brzo. Znaju to ovi što ne spavaju.


Miralem Aščić. Avaz

Uhapšeno je i 12 policajaca za skoro pola godine. Tužioci rade punom parom. No, spinovi ne prestaju da je Kajganić kadar iz RS koji je došao hapsiti Bošnjake. Ako bi brojali krvna zrnca, više je uhapšeno Srba narkomafijaša nego Bošnjaka.

Ali pozadina je jasna, žele se zaštititi oni koji su stajali iza keljmendija, šmrkova, matkovića, cvijetića, nikolića...

I onda je šamar Kajganićevim protivnicima stigao iz Američke ambasade u Sarajevu, koja mu je čestitala na izboru.

Ovo je prvi put da je jedna ambasada izrazila podršku, i to javno, glavnom tužiocu. Time je jasno dala do znanja koga podržava. To treba da brine više ove što su protiv Kajganića. Neki su na crnoj listi zbog korupcije, dok drugi čekaju da MUP KS zakuca na njihova vrata.

Jedni su se već preznojili, drugi se znoje i iščekuju hapšenja. Sky će tek zadati glavobolju mnogim dužnosnicima. Ovo je tek prvo poluvrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.