KOMENTAR DANA

Zaboli nas bubreg

Koliko duboko je ukorijenjena korupcija u BiH, na kraju će se neke stvari i patentirati kao naš izum

Zamislite boli vas grlo, a u kartonu piše da imate dijabetes ili da, umjesto upale uha, tamo stoji kako imate kamenac u bubregu. Ilustracija

Piše: Nermin Demirović

18.11.2022

Zamislite boli vas grlo, a u kartonu piše da imate dijabetes ili da, umjesto upale uha, tamo stoji kako imate kamenac u bubregu. Ne boli vas bubreg, ali kada shvatite za šta ste poslužili i da se ne poštuju vaš osnovna prava, mogu vas zaboljeti i srce i duša.

Podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove zloupotrebljavaju se u Kantonu Sarajevo. Već duže vremena traje ovaj problem. Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja, a, kako je rečeno, pacijenti su potvrdili da su u njihove kartone upisivane lažne dijagnoze.

I šta drugo pomisliti nego da je korupcija u Bosni i Hercegovini toliko duboko ukorijenjena, da ćemo neke stvari iz ove oblasti na kraju patentirati kao svoj izum.

Više nije nevjerovatno, ali smo došli do toga da građani ne mogu vjerovati ni u šta. Gdje su zakletve, gdje je odgoj, gdje je moral...? Zar se baš na svemu mora imati neka dodatna korist i zar je šićar (manji ili veći) jedina vodilja?

I nakon svega, zaboli nas bubreg za neke stvari. Niti će se kada saznati ko je ni zašto je ljudima upisivao lažne dijagnoze, jer, jasno, niko kod nas ne radi sam.

Sve je uvezano, sve je dio sistema izbušenog kao švicarski sir, a to nama očigledno najviše pogoduje. Tražiti rupe i tražiti gdje, šta i kako možemo podvaliti kako bismo stekli neku korist.

Ne treba imati dilemu da ćemo u budućnosti ići još niže i još dublje, jer trpimo, jer čekamo da se sve samo od sebe promijeni.

Zakoni su kod nas tu da se krše, samo ako ste blizu onih koji imaju vlast. Druge reference vam u Bosni i Hercegovini ne trebaju da biste bezbrižno krali, pljačkali i otimali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.