KOMENTAR DANA

Uzaludno "zavrtanje ruku"

SDA je izgubila državnu vlast, izgubili su vlast na nivou Federacije BiH, a, kako stvari stoje, izgubit će i većinu kantona

Bakir Izetbegović: Poražen na izborima, a njegova stranka ide u opoziciju. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Sedin Spahić

3.12.2022

Sjednice Predstavničkog doma federalnog i državnog zakonodavnog tijela pokazale su sav jad Stranke demokratske akcije.

Uprkos najavama da nije sve onako kako se čini, realnost ih je demantirala.

Svi silni pokušaji "zavrtanja ruku" od stranke koja je 30 godina bila nezamjenjiv faktor nisu pili vode, uspjelo se kupiti tek nekoliko kantonalnih zastupnika kako bi ta stranka mogla predložiti potpredsjednika Federacije BiH, ali ga ne može izglasati jer nemaju potrebnu većinu u oba doma.

Jalov je bio pokušaj blokiranja održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kada je predsjedavajući tog zakonodavnog tijela u tehničkom mandatu Mirsad Zaimović, zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz SDA, pokušao blokirati održavanje sjednice tog doma. Rukovodstvo je izabrano bez te stranke.

Biralo se i rukovodstvo Državnog parlamenta, a kada je postalo jasno da ta stranka nema većinu, umjesto priznavanja časnog poraza, krenule su opstrukcije. Javljali su se brojni zastupnici za riječ, tražili povrede poslovnika i ispravke krivih navoda, ali nikakvih tu nije bilo povreda poslovnika niti ispravaka krivih navoda, nego pojašnjenja kako oni imaju devet od 42 zastupnika u ovom domu i da se bez njih ne bi trebalo, ali govorilo se i o tome kako bi nova koalicija mogla biti opasnost po državu iako su oni s istim partnerima prije samo četiri godine dogovarali vlast, i to bez ikakvog programa.

Pokušali su i sa zahtjevom za prekid sjednice kako bi dobili na vremenu za zakulisne radnje, ali, naravno, ni na taj potez očajnika niko nije reagirao.

Čini se da su na naplatu došle brojne afere, ali i to što su zvaničnici te stranke završili na crnoj listi SAD, respiratori, kontrola pravosuđa i obavještajnih struktura…

SDA je izgubila državnu vlast, izgubili su vlast na nivou Federacije BiH, a, kako stvari stoje, izgubit će i većinu kantona. Šačicu vlasti će, vjerovatno, zadržati u RS, ali u Tuzlanskom kantonu, gdje su kupovinom zastupnika osigurali većinu, ali i mjesto u Domu naroda FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.