LIČNOST DANA

Lionel Mesi: Korak do besmrtnosti

Odveo "Gaučose" u finale Mundijala i ispisao historiju

Piše: A. Vatreš

15.12.2022

Mesi: Postao najbolji strijelac Argentine na svjetskim prvenstvima. Twitter

Svjetsko prvenstvo u Kataru turnir je na kojem Lionel Mesi (Messi) dobiva sve bitke za ulazak u vječnost kada je argentinski reprezentativni fudbal u pitanju.

Nakon što je uspio prestići Dijega Maradonu (Diego) po broju utakmica i golova za Argentinu na svjetskim prvenstvima, kapiten "Gaučosa" se u polufinalnom susretu protiv Hrvatske (3:0) izjednačio s Lotarom Mateusom (Lothar Matthaus) na prvom mjestu vječne liste po ukupnom broju odigranih utakmica na mundijalima.

A protiv istog rivala postao je i najbolji strijelac Argentine na svjetskim prvenstvima. Gol iz penala u 34. minuti za 1:0 bio mu je ukupno 11. na svjetskim prvenstvima i s prvog mjesta liste strijelaca Argentine na mundijalima skinuo je Gabrijela Batistutu (Gabriel), koji ima 10.

Mesiju sada još samo ostaje da se konačno dokopa čuvene "Boginje", kojom bi riješio sve polemike o najboljem igraču svih vremena.

Lionel Mesi rođen je 24. juna 1987. godine u Rosariju. Igrač je s najviše nastupa u historiji Argentine (171 utakmica), a ujedno i njen najbolji strijelac (96 golova). Dobitnik rekordnih sedam "Zlatnih lopti" s "Gaučosima" je prošle godine osvojio Kopa Ameriku, što je njegov najveći reprezentativni uspjeh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.