LIČNOST DANA

Edin Ramić: Svemogući ministar

Djeda Mraz ponovo je meta SDA-ovih radikala

Ramić: Smetaju mu paketići. Printscreen

Piše: D. Hadžović

16.12.2022

Iako su suočeni s gubitkom vlasti i činjenicom da su se (s izuzetkom DF-a) apsolutno sve stranke ujedinile protiv njih, SDA i dalje ima kuveta za obračun i sa svojim starim neprijateljem – Djeda Mrazom.

Edin Ramić, ministar za raseljena lica i izbjegle u FBiH, odbio je dozvoliti da radnici u Ministarstvu organiziraju podjelu paketića od Djeda Mraza za njihovu djecu, tvrdeći da bi to moglo uvrijediti "vjerska osjećanja pojedinih zaposlenih".

Umjesto toga, Ramić je najavio provođenje ankete gdje bi se radnici izjasnili da li su za dodjelu paketića ili ne.

Osnovna logika nalaže da, ako nečije vjerska osjećanja vrijeđa Djeda Mraz, onda se sa svojim djetetom jednostavno ne pojavi na dodjeli.

No, jasno je da je Ramiću navodna anketa samo izgovor za pokušaj protjerivanja Djeda Mraza iz institucija i njihovu klerikalizaciju. Upravo je Djeda Mraz bio jedna od omiljenih meta SDA-ovih radikala prethodnih godina u neuspješnim pokušajima da evropske bosanske muslimane pretvore u bliskoistočne muslimane, sve uz poruke da Nova godina nije njihov praznik ili da je Djeda Mraz podvala.

Nasreću, takve politike većina Bošnjaka prozrela je i odbacila, što ne sprečava radikale poput Ramića da ih kroz institucije i dalje pokušavaju nametati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.