KOMENTAR DANA

Zaustaviti primitivce!

Umjesto da međunarodni turnir zbliži mlade ljude, on će ostaviti trajan trag međusobnog nepovjerenja među generacijama

Sport isprepleten nacionalizmom. Hills / Nova.rs

16.1.2023

Da je sport odavno izgubio draž povezivanja i da se nalazi u raljama politike prožete nacionalizmom, posebno u BiH, odavno je poznato. 

Primjera je mnogo, pa stoga nije bilo začuđujuće kada je Nogometni savez BiH, u septembru prošle godine, prihvatio poziv Rusije za igranje prijateljske utakmice. I to u jeku ruske agresije na Ukrajinu. Iako utakmica nije odigrana, iz BiH je u svijet otišla ružna slika – kako to da zemlja koja je preživjela agresiju „prijateljuje“ s agresorom?

Stupce regionalnih i domaćih medija proteklog vikenda punile su vijesti iz glavnog grada BiH. 

Nažalost, ne po dobru. Sport isprepleten nacionalizmom i ovaj put je poslao ružne poruke, a da stvar bude tragičnija, među glavnim akterima su djeca koja su učestvovala na međunarodnom nogometnom turniru. Društvenim mrežama se šire snimci osmogodišnjaka iz Splita koji skandiraju: „Ubij Srbina!“

Još tragičnija stvar desila se roditeljima iz Beograda koji su u Sarajevu doživjeli pakao. Grupa primitivaca poprskala je Srbijance biber-sprejom, suzavcem i izbola jednog čovjeka sa Zvezdare nožem.

Ova užasavajuća situacija desila se u glavnom gradu BiH, gdje su došle brojne ekipe iz cijelog regiona da igraju fudbal, a roditelji da gledaju i navijaju za svoju djecu. 

Umjesto da ovakav događaj zbliži mlade ljude, on će ostaviti trajan trag međusobnog nepovjerenja među generacijama u čijim će rukama sutra biti budućnost Hrvatske, Srbije, ali i BiH.

Ovaj slučaj, koji je samo još jedan u nizu, pokazuje da su nacionalizam i fašizam itekako živi, a od turnira koji je trebao napraviti pozitivnu priču ostaju gorčina i nepovjerenje.

Primitivci su uhapšeni u najkraćem roku, a brojne Sarajlije, predvođene gradonačelnicom Benjaminom Karić i premijerom Edinom Fortom, osudile su i ogradile se od ovakvog ponašanja te poslale poruku da moramo zadržati mir i zaustaviti primitivce.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.