KOMENTAR DANA

Put u NATO

Za stranke osmorke koje su istisnule iz vlasti koaliciju ’SDfA’ ovo ima i posebno simboličko značenje

Bećirović i Stoltenberg. Twitter

Danijal Hadzovic

17.1.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u sjedištu NATO-a u Briselu jučer se sastao s generalnim sekretarom ovog saveza Jensom Stoltenbergom. Ovaj sastanak nije bio otvoren za medije, što dodatno daje na važnosti temama o kojima se govorilo.

Bećirović je tokom svoje političke karijere i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine isticao važnost NATO integracija naše zemlje, što nastavlja raditi i kao član Predsjedništva. Stoga nije slučajno što prvu značajnu diplomatsku posjetu kao član Predsjedništva ostvaruje upravo u sjedištu NATO-a.

Za BiH kao državu ovo ima višestruku korist. Prije svega, šalje poruku da BiH ostaje čvrsto na putu u NATO i da to opredjeljenje prepoznaje i najviše rukovodstvo ove vojne alijanse.


Danijal Hadžović. Avaz

Za stranke osmorke koje su istisnule iz vlasti koaliciju “SDfA” ovo ima i posebno simboličko značenje. Naime, od početka su se suočavali sa salvama optužbi da su navodno, kako bi odobrovoljili Dodika, „izdali NATO put“. Kao borac za NATO posebno je istupao Željko Komšić, namećući sebe kao navodnog predvodnika te priče u BiH.

No, protekle četiri godine, iako je urlao kako je on navodno s partnerima iz SDA osigurao ANP za našu zemlju, BiH jedva da se i za milimetar pomjerila kada su u pitanju NATO integracije.

Činjenica da je Stoltenberg za sagovornika izabrao Bećirovića, a ne Komšića, šalje jasan znak koga Sjevernoatlantski savez smatra najrelevantnijim sagovornikom u BiH. Sve u svemu, NATO put BiH, čini se, može krenuti naprijed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.