KOMENTAR DANA

Prevaranti

Mnogi tvrde, hajde, pa šta, zemlja smo ćevapa i bureka, šta će nam "McDonald’s", ko tu ionako jede

Haris Ihtijarević: Krivac što je BiH ostala bez McDonald'sa. Avaz

Miralem  Aščić

29.1.2023

Bosna i Hercegovina, uz Rusiju i Bjelorusiju, države koje je Evropska unija stavila pod sankcije zbog agresije na Ukrajinu, izolirala i osudila, zamračila na mapi, nema više u svojoj ponudi "McDonald’s", svjetski poznati lanac brze hrane.

Svi restorani koji su bili u BiH, njih pet, zatvoreni su. Nema više ni prepoznatljivog znaka u centru grada. U Titovoj ulici je prazno. Kao da nikada restoran nije ni postojao. I stvari su poznate – dugovi, loši vlasnici, utrli su put da se MC ugasi.

Ostali su bez licence, i to nekoliko dana pred Novu godinu. Priča poznata, akteri isto. Prevara, dugovi, svi radnici završili na ulici, i to bukvalno preko noći.

Mnogi tvrde, hajde, pa šta, zemlja smo ćevapa i bureka, šta će nam MC, ko tu ionako jede?

Ali, s druge strane, kada putujete u neku zemlju, stranac ste, želite vidjeti šta u njoj ima, koji strani brendovi, izbaci vam podatak da je MC u BiH zatvoren.

Nema ga. Za neke i nije možda šteta, ali za turizam, ekonomiju i promociju male zemlje poput BiH jeste itekako. BiH više nije na mapi država koje MC imaju u ponudi.

Sramotno je u 21. stoljeću ostati bez brenda kakav je MC. Pitanje je hoće li ga ikada više i biti. Krivac je jedan čovjek, kojeg svi traže i čija je rastrošnost dovela do kraha – Haris Ihtijarević. Prevario je banke, poslodavce, prijatelje, radnike... I sakrio se kao miš u rupu. Čeka da bura prođe, da se sve zaboravi.

Ko zaboravi, sam je sebi kriv. Loši biznismeni, pogurani lošom politikom, jedini su krivci za blamažu, ali i činjenicu da su djecu ostavili na cesti, bez plaća, s dugovima i lošom porukom da u BiH iza svake “uspješne” priče stoji neki prevarant.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.