KOMENTAR DANA

Ujedinjeni tragedijom

Svijet su obišle potresne fotografije spašavanja bebe iz ruševina

Dva razorna zemljotresa pogodila Tursku i Siriju. AP

7.2.2023

Razorni zemljotresi tresli su tlo Turske. Od ponedjeljka ujutro oči i molitve cijelog svijeta uperene su u ovu zemlju koju je pogodio niz razornih zemljotresa. Stotine poginulih i povrijeđenih spasilački timovi izvlače ispod ruševina.

Ljudi gledaju kako u sekundi, kao kula od karata, nestaje ono što su gradili čitav život. Turskom odjekuju jecaji za najmilijima. Svijet su obišle potresne fotografije spašavanja bebe iz ruševina, ali i životinja. Niko nije ostao imun na fotografije i svjedočenja preživjelih koji u pravom smislu riječi opisuju tragediju.

I najednom je u cijelom svijetu sve stalo. Sva politička previranja su ostavljena po strani, makar na jedan, dva ili sedam dana. Tragedija je opet ujedinila svijet, države, predsjednike... Ujedinila je ljude. Baš sve one koji iz vlastitih hirova uništavaju oružjem i ratovima sve oko sebe, poput razornog zemljotresa od, recimo, 7,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Ipak, svi žele poručiti narodu Turske da nije sam i da je svaka nesreća lakša kad se teret podijeli i kad se ima na nekoga računati. Odlukom Ministarstva sigurnosti BiH iz naše države će u Tursku krenuti specijalni timovi koji će pomoći u akcijama spašavanja. Narod BiH s posebnom empatijom posmatra Tursku, koju doživljava bratskom zemljom, te nije isključeno da će u narednim danima i udruženja potpomognuta građanima pokrenuti akcije pomoći. Jer na ispitu humanosti BiH nikad nije pala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.