KOMENTAR DANA

Propuh u Vladi FBiH

Pitanje je šta je cilj Stojanovića, da se popravi stanje, ili da pošalje poruku vrhu SDP-a da prolaze kadrovi koje on ne želi

Stojanović traži popravni, smetaju mu ministri, čak i oni iz reda SDP-a BiH. Armin Durgut / Pixsell

Miralem  Aščić

3.4.2023

Kandidati za nove ministre u Vladi Federacije BiH uzburkali su bh. javnost, ali i kompletnu političku scenu. Sporna su imena pojedinih ministara koje je predložila osmorka, i to opravdano.

Od Anela Kljake, „mladog lidera“ i „savjetnika za nacionalnu sigurnost“ koji se u ovu tematiku razumije kao malo dijete u svemirski program, a pri tome se dovodi u vezu s izbornim nepravilnostima i krađom glasova, do (ne)popravljive Sanje Vlaisavljević, borca za „čisto Sarajevo - bez Arapa“.

Stranke trojke, a i osmorke, niti su promislile niti odvagale situaciju kada su predlagale ministre. Čast izuzecima, ali mnogi ne zaslužuju da budu dio kabineta Nermina Nikšića, koji, da bi spustio loptu, „guta žabu“, ali trpi jake političke udarce.

Ulje na vatru dolio je Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH i kadar SDP-a, koji je (ne)očekivano odbio dati saglasnost za novu Vladu FBiH.

Stojanović traži popravni, smetaju mu ministri, čak i oni iz reda SDP-a BiH. Tvrdi to u pismu liderima SDP-a BiH, HDZ-a i NES-a.

Tako je Stojanović, iako je, kao dio organa SDP-a, znao koga će ta stranka odabrati, predložiti, šutio danima. Sada, kada je došlo pet do dvanaest, kada cure rokovi, pretvorio se u generala Refika Lendu, potpredsjednika kojeg je imenovala SDA.

Miralem Aščić. Avaz

Onog Lendu kojeg je lider SDA Bakir Izetbegović naučio dvije rečenice - „ne može vlast bez SDA“ i „to je udar na Bošnjake“. Od Lende se sve očekivalo, od Stojanovića, ipak, nije.

I pitanje je šta je cilj Stojanovića, da se popravi stanje, ili da pošalje poruku vrhu SDP-a da prolaze kadrovi koje on ne želi, a imao je svoje kandidate.

Tako se priča o blokadi pretvara u stranačko potkusurivanje, ucjenjivanje, a narod - ko blećak.

Niti se traži popravni niti se želi popraviti stanje. Žele se ugurati „svoji“ ljudi. I trojka, i osmorka, svi redom, već prave kardinalne greške. Žure, žmire i zatvaraju oči pred očitim nelogičnostima.

Na greškama se uči. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu. Vlada FBiH s ovakvim imenima nema budućnost, nego teg koji će Nikšića vući nazad, gurnuti ga duboko u kaljužu iz koje teško da se može sam izvući!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.