KOMENTAR DANA

Ah, ti čarobni blagdani

Kako napraviti idiličnu trpezu kao prethodnih godina kada je i ono što je nekada bilo prosjek danas luksuz

To su ogromni troškovi za jedan dan u mjesecu. Printscreen

Nerma Ajnadžić

15.4.2023

Vaskrs, Uskrs, Bajram... U aprilu smo i dočekujemo sva tri najveća blagdana za sve tri konfesije.

Da, vrijeme je to ljubavi, mira, blagostanja. Magični trenuci provedeni s porodicom i prijateljima, okupljanje i bliže i šire familije za jednim stolom uz specifična jela na stolovima koja su naše nane/bake, majke, kćerke danima prije pravile.

Da, vrijeme je to ljubavi, mira, blagostanja. Ali i ogromnih briga. Jer kako osigurati sve za taj divni porodični ručak? Kako kada su cijene do neba otišle?! Meso bi uskoro moglo biti i do 30 posto skuplje, a piletina, koja je nekad bila među najjeftinijim mesom, danas je visoko na skali skupog.

Gdje su tu jaja, maslac, brašno, šećer...? Da ne spominjemo namirnice poput oraha, bez kojih je baklava za Bajram nezamisliva. Kako napraviti idiličnu trpezu kao prethodnih godina kada je i ono što je nekada bilo prosjek danas luksuz? I više od toga.

To su ogromni troškovi za jedan dan u mjesecu. Uz to slavlje, treba platiti i račune, osigurati hranu na stolu i za ostalih 29 dana, neko i kiriju. Pa kako sve to uklopiti u jednu prosječnu plaću koja, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosi oko 1.208 KM, a samo sindikalna potrošačka korpa 2.892 KM?

Nerma Ajnadžić. Avaz

Još ako ste sretni da primate ovu prosječnu plaću, u minusu ste „samo“ oko 600 KM. Bez Bajrama, Uskrsa, Vaskrsa...

A, ako obilježavate više od jednog blagdana...? Kako se u narodu kaže: “Niđe vas nema!“

I onda se čude što mladi odlaze. Zašto ne bi? Da bi sutra i oni prohodali cipelama svojih „prosječnih“ očeva i majki ili djedova i nana koji danima pred Uskrs, Vaskrs ili Bajram nisu mogli spavati razmišljajući kako da plate onaj čarobni praznični dan?!

Počnite napokon voditi računa o svojim građanima, onima koji su vas birali kako biste ih zastupali, a ne samo vodili bitke kome će koja fotelja pripasti. Ne dajte da i iduće blagdane dočekamo zabrinuti jer jedva da možemo i skromni ručak napraviti, a o blagdanskom ne smijemo ni razmišljati!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.