MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković s ambasadorom Kraljevine Norveške: Fokus bilateralni odnosi

Sagovornici su se saglasili kako je važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom

Reinersten i Konaković: Sa susreta. MVP BiH

A. O.

17.4.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se sastao s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i ambasadora Reinertsena bili su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Norveške, politička situacija u našoj zemlji, reformski procesi s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosni izazovi u geostrategijskom kontekstu.

Izražena zahvalnost

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost za podršku Norveške integracijskim i reformskim procesima u BiH. Informirao je sagovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost ispunjavanja reformi i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji bi značili napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Ambasador Reinertsen ponovio je da Kraljevina Norveška poštuje teritorijalni integritet, suverenitet, multietničnost kao i euroatlantski put BiH. S obzirom na to da je od početka ove godine Ambasada Norveške u Sarajevu preuzela ulogu ambasade za NATO-ov kontakt s BiH, ambasador je istaknuo značaj te pozicije, posebno u kontekstu sigurnosnih izazova uslijed rata u Ukrajini. Osvrnuvši se na podršku i Paket pomoći koji je NATO odobrio s ciljem jačanja odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, ambasador Reinertsen je naglasio značaj provedbe reformi naše zemlje na putu u EU i NATO.

Realizacija projekata

Sagovornici su se saglasili kako je važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom.

Tokom susreta obostrano je iskazana spremnost za razmjenu posjeta na visokom nivou zvaničnika Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.