LIČNOST DANA

Menahem Rozensaft: Historijski govor

Rozensaft svjedoči dubinskoj povezanosti bošnjačkog i jevrejskog naroda

Menahem Rozensaft. BHRT

Danijal Hadzovic

12.7.2023

Tokom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici posebno upečatljiv, fantastičan govor održao je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft (Menachem Rosensaft), koji je između ostalog kazao da Milorad Dodik, Peter Handke i Željka Cvijanović negiraju genocid u Srebrenici i da im to nikad neće biti oprošteno i zaboravljeno.

- Vama koji veličate Mladića muralima u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Kalinoviku, Beogradu. Vama čije riječi danas ubijaju mrtve opet. Vi svojim lažima, negiranjem genocida postajete pomagači počiniocima nakon ubistava, silovanja, zločina protiv čovječnosti, etničkog čišćenja, genocida - rekao je Rozensaft.

Važno je prisustvo Svjetskog jevrejskog kongresa u Potočarima. Nakon preživljenog holokausta i nacističkog užasa u Drugom svjetskom ratu Jevreji su prepoznali bošnjačku žrtvu i tokom rata u BiH, posebno oni nastanjeni u SAD bili su među najvećim zagovornicima zapadne vojne intervencije i sankcioniranja odgovornih za zločine.

Podrškom radu Memorijalnog centra i jasnom osudom genocida u Srebrenici, ali i podizanjem svijesti svjetske javnosti o zločinu koji se dogodio Rozensaft svjedoči o dubinskoj povezanosti bošnjačkog i jevrejskog naroda te pokazuje da krovna organizacija Jevreja u svijetu neće dozvoliti da genocid nad Bošnjacima bude zanemaren ili zaboravljen, kao i da će negatori biti stavljeni na svjetski stub srama

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.