LIČNOST DANA

Edin Džeko: Sjaj Dijamanta

Za kratko vrijeme zaludio navijače Fenerbahčea

Džeko: Prvi strijelac turskog prvenstva. Twitter

23.8.2023

Idol je djece u Bosni i Hercegovini, ostavio je trag u češkim Teplicama, legenda je Volfsburga, ljubimac navijača Mančester sitija, omiljeni napadač Rome i Intera, a za kratko vrijeme uspio je zaluditi i pristalice turskog Fenerbahčea.

Naravno, riječ je o Edinu Džeki, koji nastavlja prkositi godinama i briljirati na zelenom terenu. Džeko je ponovo bio junak pobjede Fenera. Navijači turskog velikana pričaju o Sarajevskom labudu i Dijamantu, koji i dalje sjaji. Edin je u trijumfu protiv Samsunspora (2:0) postigao sjajan gol glavom, što mu je bio treći u dva nastupa u turskom prvenstvu, te je tako prvi strijelac lige.

Kada bismo sipali hvalospjeve na račun Edina Džeke, trebali bi nam dani. Prosto, ponos Bosne i Hercegovine, koju na najbolji način predstavlja na svjetskoj sceni. Možete otići na drugi kraj svijeta, domaćini, vjerovatno, neće na prvu shvatiti o kojoj se zemlji radi, ali onda kažete „Edin Džeko“ i priča je gotova.

Džeko je svjetska faca i jedan od najboljih napadača u 21. stoljeću. Edin je i deveti po broju golova za klubove i reprezentaciju u ovom stoljeću (372). Prijeti Luisu Suarezu, koji ima sedam više, a ispred su još samo Kristijano Ronaldo (Cristiano), Leo Mesi (Messi), Robert Levandovski (Lewandowski), Karim Benzema, Zlatan Ibrahimović, Edinson Kavani (Cavani) i Serhio Aguero (Sergio).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.