KOMENTAR DANA

Šmit i palčići

Šmit, koliko god ga potcjenjivali, nazivali svakakvim imenima, ipak je pokazao da je glavni baja u državi i da zna zakuhati stvari

Šmit: Izazvao potres. Armin Durgut / PIXSELL

Miralem  Aščić

16.9.2023

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u BiH, u žiži je javnosti posljednjih mjeseci. Tačnije, moglo bi se reći, Šmit je top-tema u bh. medijima svakodnevno, još od svog imenovanja. Samo je više od njega na naslovnicama portala, novina i u špicama TV ekrana Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a.

I tu su negdje, bara-bara, što bi se reklo. Malo Dodik, malo Šmit i medijima, ako ništa, u sivilu i moru gluposti barem lagano štivo za pisanje tekstova. No, vratimo se u stvarnost.

Dodik odavno bljuje vatru na visokog predstavnika, Šmit se brani i najavljuje poteze, neke stihijski, ali ipak ih donese. Zbog Šmita je Dodik na kraju zasluženo završio na optuženičkoj klupi i počeo je „rat“. Dodik, ljut zbog optužnice, počeo je s brutalnim napadima i vrijeđanjima Šmita. I tako svaki dan. Malo Dodik, malo Šmit. Narod gleda, medijima zabavno.

A šta radi opozicija u RS? I opozicija šuti i gleda, kažu, sve je to igrokaz i spašavanje Dodika. I onda – pljus, Šmit je u intervjuu za „Avaz“ izjavom da je opozicija tražila od njega da ukloni Dodika izazvao pravi potres. “Nismo, laže”, digla se kuka i motika. Od besmislenog Nebojše Vukanovića, do Branislava Borenovića, Igora Crnatka...

Miralem Aščić. Avaz

Tvrde da Šmita maltene i ne poznaju, ono, kako se dalo zaključiti iz izjava, znaju ga s TV ekrana. Neće, ma ne bi oni to, kako navode, nikada tražili. I tako, petak je bio dan u kojem se opozicija u RS prala, a vlast likovala.

Radovan Kovačević, sekretar SNSD-a, otišao je čak korak dalje, pozvao je da se svi pohapse, jer gdje će, kaže, na lidera Dodika, njega je narod izabrao i niko ga ne smije dirati.

I tako, još jedan petak prođe, pamet u RS nikome ne dođe. Optužbe, prevare, vlast jedno, opozicija drugo. Šmit, koliko god ga potcjenjivali, nazivali svakakvim imenima, ipak je pokazao da je glavni baja u državi i da zna zakuhati stvari. To nije samo jasno palčićima iz opozicije, koji puno „rade“, a malo daju i koji su se do jučer zaklinjali u Šmita, a danas ga, kao i Dodik, proklinju i nazivaju svakakvim imenima.

I kakva je razlika između vlasti i opozicije u RS – nikakva!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.