LIČNOST DANA

Ibrahim Kalesić: Ruši rekorde i predrasude

Ovaj 90-godišnjak zabilježio je 1.487. skok u karijeri

Ibrahim Kalesić. Facebook

28.9.2023

Ono što se mnogima čini nemogućim i na šta se nikada ne bi smjeli usuditi, za Ibrahima Kalesića iz Tuzle je svakodnevnost i hobi. Ovaj 90-godišnjak obara sve rekorde i predrasude, bavi se ekstremnim sportom i najstariji je aktivni padobranac u Evropi. Osim toga, Ibrahim je trostruki rekorder bivše Jugoslavije.

Naime, jedan od Ibrahimovih rekorda bio je skok sa 5.500 metara uz 120 sekundi zadrške, što znači da je pune dvije minute bio u slobodnom padu, i to tačno u ponoć pri noćnom letenju. Kao mladić, Kalesić je prošao obuku u jednom letačkom centru u Srbiji, a danas je i instruktor skakanja. Budući da kod nas u BiH niko ne mari za ovaj sport, Ibrahim ide u Beograd na takmičenje svake godine i bilježi značajne rezultate.

Iz Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije ove godine kupili su mu padobran od 8.000 eura za upotrebu bez ikakvih naknada. Ističe kako se ne osjeća staro te da bi volio da se još “barem 10 godina” bavi skakanjem i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Ibrahim Kalesić, poznatiji kao Tuzlanski Vitez, rođen je 1935. godine, a aktivno se bavi ovim ekstremnim sportom od davne 1951. te je novinarima Reutersa kazao kako mu je ovo bio 1.487. skok u karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.