KOMENTAR DANA

I policajce ubijaju, zar ne?

Marković, Bašić, Šehović, Vujinović, Trako, Đurić, Pivodić, Radović, Milosavljević..., svi su oni likvidirani na dužnosti, ko je sljedeći…

Nizaju se slučajevi ubistva policajaca. Facebook

Miralem  Aščić

3.10.2023

Novo ubistvo policijskog službenika, ovoga puta u Bijeljini, šokiralo je bh. javnost. Ubijen je inspektor Nenad Marković ispred jednog kluba, s dva hica! Napadač i pomagač su uhapšeni.

Ovo je u posljednjih godinu drugo ubistvo policijskog službenika. Lani je brutalno likvidiran načelnik Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić.

I tada se digla kuka i motika, sve uz izjave da je napad na policajca napad na državu. Godinu kasnije sve je isto. Svi se zaklinju u pravdu, sistem, a sve je više mrtvih glava. I policajce ubijaju, zar ne?

I tako je već dugo. Prije četiri godine ubijeni su sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović dok su bili na radnom zadatku na Alipašinom Polju. I tada se država digla, nikada glasnija. Ali sve je samo gore.

Policajci su postali glineni golubovi, nezaštićeni i loše opremljeni. Sjetimo se samo ubistva Mahira Begića, kojeg je prije nekoliko godina ubio pomahnitali Edin Gačić.

Brutalno je ubijen 2012. godine i policajac PU Novi Grad Muhidin Pivodić. On je ubijen na dužnosti 31. decembra 2012. godine dok je osiguravao Hram svetog Nikolaja u Sarajevu. Njega je s više hitaca iz automatske puške izrešetao Anel Ćemo, koji je osuđen na 34 godine zatvora.

U napadu na Stanicu javne bezbjednosti Zvornik 27. aprila 2015. godine ubijen je policajac Dragan Đurić, dok su njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović ranjeni.

I kriminalistički inspektor SJB Foča Radenko Radović ubijen je iz puškomitraljeza 29. aprila 2000. godine u Foči. Iz iste puške ranjen je i policajac Marinko Božović. Na njih je pucao Željko Bošković zvani Vuk, koji je prethodno učestvovao u kafanskoj tuči.

Nikada nije otkriveno ko je ubio uposlenika MUP-a RS Đorđa Milosavljevića iz Banje Luke, koji je likvidiran u sačekuši 16. marta 1998. ispred fiskulturne sale Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u banjalučkom naselju Borik. Ubica ga je čekao u mraku.

Ubijeni su i policajci Slađenko Tubin 2019. godine te Željko Marković. Ubijen je na zadatku i policajac Mahmut Trako kada je, tokom izlaska na teren, na njega i kolege bačena bomba.

Trako je prvi policajac koji je poslije rata nastradao u Kantonu Sarajevo. Ukupno su ih petorica nastradala do danas na službenom zadatku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.