LIČNOST DANA

Eden Azar: Odlazak majstora

Protivnici mogu odahnuti, njihova “noćna mora” ide u penziju

Azar: Povrede ubrzale kraj karijere. AP

12.10.2023

Ako se neće čuvati, doći će dan kad nećemo imati Edena Azara (Hazard), rekao je Žoze Murinjo (Jose Mourinho) 2015. godine. I bio je u pravu. Iako sjajni Belgijanac nije mogao pronaći klub nakon raskida saradnje s Real Madridom, ljubitelje fudbala šokirala je vijest da je objavio kraj karijere.

Prerano je došao. Azar će u fudbalsku penziju sa samo 32 godine, ali njegov kraj ubrzale su brojne povrede koje su prouzrokovale batine koje je dobivao, o čemu je govorio Murinjo, ali i njegov nezdrav stil života.

Nakon blistavih partija u Lilu i Čelziju uslijedilo je ispunjenje sna – Real Madrid. Međutim, njegov boravak u španskoj prijestonici pretvorio se u noćnu moru. Došao je kao najskuplje pojačanje od 115 miliona eura, a Madrid je napustio kao najgori transfer u historiji Reala.

A nije tako trebalo biti. Međutim, povrede su sve pokvarile. Belgijanac je bio nezaustavljiv u svom „prajmu“, izluđivao je protivničke defanzivce, a navijače držao na rubu njihovih sjedišta. Bio je jedan od posljednjih majstora koji nisu igrali, nego su se igrali fudbala.

Pridružio se društvu sjajnih fudbalera koji su se ove godine oprostili. Zlatan Ibrahimović, Mesut Ozil, Geret Bejl (Gareth Bale), Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon), Sesk Fabregas (Cesc), Diego Godin... i sada Azar.

Azar je u svojoj karijeri igrao samo za tri kluba – Lil, Čelzi i Real Madrid. Ostat će upamćen kao jedan od najboljih belgijskih fudbalera ikada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.