LIČNOST DANA

Aleksandar Hemon: Prestižna nagrada za Sarajliju

“Svijet neba i zemlje“, djelo u kojem se autor vraća svom porijeklu, oduševio kritičare

Hemon: Živi u SAD. Facebook

15.11.2023

Aleksandar Hemon, Sarajlija s adresom u SAD, osvojio je prestižnu nagradu za svoj roman “Svijet neba i zemlje”, koji je objavio “Calmann-Lévy”.

„Grand prix de littérature américaine 2023“ je velika nagrada za američku književnost, odnosno godišnje priznanje koje se dodjeljuje američkom romanu prevedenom na francuski.

U romanu koji vrijedi pročitati autor se vraća svom porijeklu. Hemon je Sarajlija o čijem uspjehu bruji svjetska scena, o njemu su pisali „The Guardian“, „Granta“ i mnogi drugi poznati svjetski mediji. Radio je na najnovijem, četvrtom nastavku franšize "Matrix", „Sense 8“, „Love Island“ i drugim djelima svjetske kinematografije, a i naše. Profesor je kreativne književnosti na Univerzitetu Princeton. Put kojim je kročio pisac bh. porijekla vodi ga do Nobela.

Američki i bosanskohercegovački prozaista, kolumnista i filmski scenarista rođen je u Sarajevu 1964. godine. Početak rata u BiH zatekao ga je u SAD, gdje odlučuje da ostane, te počinje pisati na engleskom jeziku. Objavio je zbirke priča “Pitanje Bruna”, “Ljubav i prepreke” i “Knjiga mojih života”, romane “Čovjek bez prošlosti”, “Projekat Lazarus”, “Kako su nastali ratovi zombija”, te memoarske knjige “Nije ovo tvoje” i “Moji roditelji”. Dobitnik je brojnih nagrada. Oženjen je i otac troje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.