KOMENTAR DANA

Kabadahija Dodik

Crtanje mete na čelo novinarima poziv je na uzbunu, mora mu se poslati jasna poruka da niko nije iznad zakona i da ga se novinari ne boje

Milorad Dodik. Avaz

Miralem  Aščić

18.11.2023

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, sve je nervozniji.

Kako se širi američka crna lista, „padaju“ njegovi najbliži saradnici i „poslovni“ prijatelji, steže se obruč oko talova i sumnjivih tendera, tako je on sve opasniji i sve brutalniji.

I prema partnerima u vlasti, koje svaki dan „časti“ raznim uvredama, i prema ambasadorima, a sve češće, pogotovo u posljednje vrijeme, i prema novinarima, koji su mu uvijek na tapeti. Međutim, počeo je prelaziti crtu.

Posljednji u nizu je napad na novinarku N1 Snežanu Mitrović, koju je čak zvao telefonom i „počastio“ uvredama, baš u maniru običnog kabadahije.

Od Dodika su svi u ovoj državi navikli na sve, i to da novinarima „Avaza“ i BN televizije pokaže srednji prst, da im prijeti, da ih ponižava, omalovažava, naziva svakakvim imenima, ali, kako vrijeme odmiče, Dodikova retorika i potezi koje radi nisu više šala. Crtanje mete na čelo novinarima poziv je na uzbunu. Već odavno.

Istina, Dodika muči dosta toga. Još nije zakazao davno najavljeni put za Rusiju i susret s omiljenim diktatorom Vladimirom Putinom. Umjesto toga, čekaju ga put za Sarajevo i dolazak na početak suđenja po optužnici Tužilaštva BiH. Zgrada koju patološki mrzi bit će mu u narednih nekoliko mjeseci obavezno odredište.

Miralem Aščić. Avaz

I to je jedan od razloga zbog čega prosipa nervozu, paniči i napada sve oko sebe. Kriv mu je cijeli svijet, osim Rusije i omiljene Mađarske.

No, ovoga puta prelazi granicu, a nadležni šute. Rijetki se oglašavaju na njegove uvrede novinarima, tu su samo Ambasada SAD ili Delegacija EU. Vlast u BiH i nadležne institucije, a prije svih novinarska - većinom uspavana - udruženja, moraju ozbiljno lidera SNSD-a upozoriti da niko nije iznad zakona i poslati mu jasnu poruku da ga se novinari ne boje.

Međutim, bez podrške institucija Dodiku se samo daje vjetar u leđa da nastavi raditi šta mu je volja. Krivi mu Amerikanci, krivi mu novinari, kriv mu Kristijan Šmit (Christian Schmidt), krivi mu „muslimanski“ mediji, svi su krivi u državi u kojoj se Dodik prema novinarskoj zajednici ophodi vulgarno i brutalno.

Ako mu partneri šute, rijetki mu tu i tamo odgovore, mediji moraju reći - dosta je bilo!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.