LIČNOST DANA

Edin Terzić: Uspješni Bosanac

Posložio ekipu i prošao „grupu smrti“

Terzić: Vojnik Borusije Dortmund. AP

30.11.2023

Iako su svi sumnjali u nju, Borusija Dortmund je prva ekipa koja je preživjela „grupu smrti“ i plasirala se u osminu finala Lige prvaka. A glavni „krivac“ za to je Bosanac – Edin Terzić.

Terzić je odlično posložio ekipu koja je izborila narednu rundu, što nije bilo nimalo lako, jer se njemački klub našao u najtežoj grupi sa slavnim Milanom te superbogatim PSG-om i Njukaslom. Iako se nisu davale velike šanse Borusiji, uspješni Bosanac je zasukao rukave i krenuo u bitku iz koje je izašao kao pobjednik.

I niko nije više zaslužio da ga se hvali od Terzića. On je vojnik kluba sa Signal Iduna Parka. Bio je asistent, a prvi put je za trenera postavljen 2020. kao privremeno rješenje. Potom je prebačen na funkciju skauta, pa tehničkog direktora. Iako je imao ponude Herte, Lajpciga, Bešiktaša..., ostao je vjeran Dortmundu.

Prvi tim je ponovo preuzeo prošle godine, kada je Marko Roze (Marco Rose) dobio otkaz. Bio je na pragu osvajanja Bundeslige, prve nakon 11 godina čekanja. Ali san se pretvorio u košmar i titula je ponovo otišla u ruke Bajerna.

Terzić je bio u suzama, spominjao se kraj saradnje, ali u Dortmundu su vjerovali u njega. Ostao je trener prvog tima, a sada im je donio prolaz iz najteže grupe u Ligi prvaka. Prije dvije godine je „Milionerima“ donio trofej Kupa.

Edin Terzić rođen je 30. oktobra 1982. godine u njemačkom Madenu, a vuče porijeklo iz Donjeg Vakufa. Uz BiH nije vezan samo porijeklom. Često posjećuje Donji Vakuf, a, kako je ranije rekao za „Avaz“, voli Bosnu i Hercegovinu i veseli bosanski narod. Terzić voli BiH, a mi se njime ponosimo jer je on jedan uspješni Bosanac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.