KOMENTAR DANA

Narod koji ubijaju

Slike užasa iz Gaze pokazale su da sintagma “nikad više” nikad nije manje vrijedila i bila ovoliko nebitna, daleka od istine

Cilj se ne krije, Gaza treba nestati s mape. Anadolija

Piše: Ema Maslo

4.12.2023

Zapamtite, mi nismo sadržaj za dijeljenje! Mi smo narod kojeg se ubija i pokušavamo da se ne izbriše naše pitanje! O, da samo znate kako smo usamljeni (napušteni). Faza riskiranja života da bi se poslale slike događanja u Gazi je prošla. Sada pokušavamo da preživimo!

Napisao je ovo palestinski fotograf Moataz Azaizeh, čije su fotografije iz ranjene Gaze obišle svijet, na kojima je pokazao drugu stranu, istinu, patnju, pokazao je kako izgleda zlo, tragedija. Pitanje je kada ćemo opet vidjeti njegovu objavu, hoćemo li uopće. Ako je ne vidimo, znat ćemo šta se dogodilo.

Kao što svi znaju šta se događa s Gazom. Bivši izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost general Giora Eiland u svojoj kolumni napisao je da nema razlike između Hamasa i civila, da rat treba biti protiv Gaze, bez razlike između boraca i civila, jer oni su isto.

Dakle, cilj se ne krije, Gaza treba nestati s mape, sve do posljednjeg Palestinca. Surovošću i brutalnošću nad civilima Izrael je otvorio niz pitanja širom planete. Brojni narodni protesti u svijetu, bez obzira na političku podršku velikih zemalja Izraelu, dizanje običnog svijeta zbog zločina nad civilima prati i već viđena nesposobnost globalnog sistema da ispravi nepravdu. Prije svega sami politički moćnici su svojom podrškom Izraelu antagonizirali veliki dio svoje javnosti.

Humanitarna katastrofa Sarajeva, slike užasa s ulica glavnog grada BiH, genocid u Srebrenici, očigledno svijetu nisu ništa značili. Jer da jesu, slike iz Gaze ne bi bile ovakve, jezive. Potiho su i evropski i svjetski zvaničnici, uz nespornu podršku Izraelu, počeli pozivati na poštivanje Zakona o oružanom sukobu, na prestanak terora nad civilima i civilnim objektima. No, nedovoljno... Sve ovo je pokazalo kako sintagma “nikad više” nikad nije manje vrijedila i bila ovoliko nebitna, daleka od istine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.