KOMENTAR DANA

Posljednji voz

Ukoliko se propusti prilika koju daje EU u martu, preostaje nam samo koristiti sportski žargon da nam je "malo falilo"

EU dala BiH popravni u martu. Facebook

4.1.2024

Iako je tek nastupila 2024. godina, jasno je da će ona donijeti mnogo političkih izazova u Bosni i Hercegovini.

Za neke stvari je vremena malo, a prijepora između koalicionih partnera previše. Već prvi kvartal ove godine će moći reći dosta o ocjeni efikasnosti ove vlasti.

Prva stvar na dnevnom redu su izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta Izbornog procesa, a koje trebaju proći i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko se ne usvoje jasno je da će u tom smjeru intervenisati visoki predstavnik, što je već i najavio. Ako dođe do intervencije visokog predstavnika izvjesno je da će SNSD biti još manje kooperativan s obzirom na njihove politike prema OHR-u.

14 prioriteta

S druge strane, izvjesno je da, prema trenutnoj situaciji, SNSD i HDZ neće podržati parlamentarno rješenje - SNSD iz inata prema visokom predstavniku, a HDZ jer je u koalicionom sporazumu potpisano da će se u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima donijeti cjelokupne izmjene Izbornog zakona, a čega nema ni na vidiku.

Sljedeći izazov je nužnost što prijeg usvajanja zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije.

Naime, Evropska unija je poručila BiH da je ostvarila određeni napredak, koji nije dovoljan te im dala priliku za popravni u martu ove godine.

Ipak, nakon postavljanja tog roka intenzitet usvajanja zakona, ali i samih sastanaka između koalicionih partnera, nije pojačan, naprotiv nije održan niti jedan sastanak na kojem je prisustvovao SNSD.

U tom periodu je proceduru u Predstavničkom domu PSBiH prošao isključivo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a kako se moglo čuti u nekim izjavama SNSD bi ga mogao oboriti na Domu naroda PSBiH, iako su ga ranije podržavali.

Praznična letargija

Sasvim je jasno da će se vlast morati što prije isključiti iz vremena praznične letargije i što prije postaviti na dnevni red brojna pitanja, od kojih će neka možda značiti i političke minuse.

U suprotnom ovakva prilika na evropskom putu teško će se ponovo tako brzo ukazati i onda će se moći samo koristiti naš poznati sportski žargon da nam je "malo falilo", samo što ovaj put neće biti kriv sudija, nego mi sami sebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.