KOMENTAR DANA

Vježba poput penicilina

Jasno je da članstvo u NATO-u, osim trajne sigurnosti, donosi i ekonomski razvoj i stabilnost

Sa neke od prethodnih NATO vježbi. NATO

Alen Bajramovic

26.1.2024

Kamo sreće da oružje zauvijek ostane u skladištima, a vojnici u kasarnama, ali u doba kada iz dana u dan do nas stižu stravične slike razaranja u Ukrajini i Palestini, dok pokušavamo shvatiti dokle se mogu pomjerati granice ljudske okrutnosti, najveća vojna vježba u novijoj historiji svijeta djeluje poput penicilina.

Isplovljavanjem desantnog broda „Gunston Hall“ iz američke mornaričke baze u Norfolku u srijedu su napravljeni prvi pokreti jedinica NATO-a prema istoku Evrope, gdje će, na prostoru od Norveške do Rumunije, od februara pa sve do kraja maja, biti demonstrirane snaga i spremnost najjačeg vojnog saveza u svijetu.

U vježbi „Steadfast Defender“ učestvuje oko 90.000 vojnika, s više od 50 nosača aviona i razarača, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova, 133 tenka, oklopnim vozilima... „Odlučni branilac“ predstavlja i najbolji odgovor kritičarima koji su sumnjali u odlučnost Sjevernoatlantskog saveza da, u slučaju napada, brani svaku od svojih članica. Brzo prebacivanje snaga iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova svijeta prema istoku Evrope, tamo odakle trenutno i prijeti najveća opasnost, jedan su od zadataka u okviru ove vježbe.

Bez obzira na različite poglede prema NATO-u, jedinstvo 31, a sa Švedskom uskoro i 32 države svijeta, izaziva poštovanje i divljenje. Posebno u državi u kojoj ni dva entiteta ne mogu da se dogovore oko zajedničkih ciljeva. Osim evropskog, upravo put ka NATO-u bi trebao biti jedan od njih, jer članstvo u najvećem vojnopolitičkom savezu, osim trajne sigurnosti, donosi i ekonomski razvoj i stabilnost koju od Dejtona nikako da dosegnemo, a iz ove perspektive ne možemo do kraja ni da shvatimo.

Teško je dokučiti šta očekujemo ovako usamljeni na balkanskom otoku, okruženom članicama NATO-a, ali je s druge strane očigledno da bi BiH na taj način stavila tačku na sve sigurnosne izazove, a građanima poslala poruku da barem zbog toga ne treba da strahuju i odlaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.