LIČNOST DANA

Johan Satler: Uporni Austrijanac

Diplomata od dolaska u BiH predano i neumorno radi na promjenama unutar Evropske komisije u pogledu politike proširenja

Satler: Ključna preporuka. Facebook

Alen Bajramovic

21.3.2024

Odluka o početku pregovora BiH o članstvu u EU, koju očekujemo sa sjednice Evropskog vijeća koja počinje danas, predstavljala bi važan iskorak ove zemlje.

S manje ili više zasluga u prvim redovima su političari koji nastoje istaći vlastitu ulogu u cijelom procesu, dok se ime diplomate koji od dolaska u BiH predano i neumorno radi na promjenama unutar Evropske komisije u pogledu politike proširenja, ali i promjeni odnosa BiH prema evropskim integracijama tek s vremena na vrijeme spomene.

Ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, jedan je od ključnih, ako ne i ključni šaraf u rasklimanoj bh. lokomotivi koja će ovu zemlju približiti zajednici demokratskih, uređenih i prosperitetnih društava.

Uporni Austrijanac o evropskim prioritetima je govorio i u godinama kada su ga bh. političari podozrivo gledali i kada o reformskim zakonima nisu ni razmišljali. I u samom finišu roka za ispunjavanje uvjeta ključna je bila preporuka Evropske komisije, koja bi bez pozitivnog stava izaslanika EU za BiH bila sasvim drugačija, a o ogromnom doprinosu njegove domovine da i ne govorimo.

Johan Satler diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Inzbruku, a doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču. U ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, posmatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. Radio je kao šef Odjela za zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u ministarstvu vanjskih poslova Austrije, bio je ambasador u Albaniji, a na sadašnjoj dužnosti u BiH je od 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.