KOMENTAR DANA

Stati na loptu

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, kaže i stara ovdašnja poslovica, pa mjesec kasnije svjedočimo ponovnom političkom haosu

Sa posljednje sjednice Narodne skupštine RS. Dejan Rakita / PIXSELL

Alen Bajramovic

13.4.2024

"Imali smo i većih problema, pa ih nismo riješili“. Ovaj citat, samo jedan od legendarnih iz kultnog stripa „Alan Ford“, vjerovatno je popularan u svim dijelovima svijeta, ali nigdje kao u Bosni i ostatku ovog regiona ne nalazi svoju univerzalnu, svakodnevnu primjenu, u svakoj oblasti života.

Prije samo mjesec politički lideri u BiH takmičili su se u promociji vlastitih zasluga za optimističnu i ohrabrujuću poruku predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von Leyen), koja je za govornicom Evropskog parlamenta kazala da je BiH na svom evropskom putu u jednoj godini napravila više nego u prethodnih deset. Bila je to rijetka prilika da se politički akteri s pravom mogu osjećati korisnim segmentom ovog društva, a građanima da u nevjerici odmahuju rukama što neko ovu zemlju i po dobrom spominje.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, kaže i stara ovdašnja poslovica, pa mjesec kasnije svjedočimo ponovnom političkom haosu, zbijanju nacionalnih torova, opasnim izjavama, hazarderskim odlukama i prijetnjama. U kreiranju stanja u kojem se pojačava i prisustvo međunarodnih snaga u BiH prednjači režim s Miloradom Dodikom na čelu, uz jačanje podrške iz Beograda. Kao povod poslužilo je praktično sve čega se mogao dosjetiti, od visokog predstavnika i američkog ambasadora, Ustavnog suda, američkih sankcija i njihovih posljedica, izmjena Izbornog zakona i Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja dobiva sve širu podršku svijeta, što drži do međunarodnog prava i davno izrečenih presuda.

Je li haos jedini izlaz iz katastrofalnog stanja u koje je RS dovela dugogodišnja vladavina SNSD-a, je li to jedino rješenje nakon što su američke sankcije opasno ugrozile glavne „baje“ u entitetu ili je za ovakve poteze stigao signal s istoka, pokazat će vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.